Iran najavljuje udare u severnom Iraku i Siriji kako se regionalne tenzije povećavaju

Iran najavljuje udare u severnom Iraku i Siriji kako se regionalne tenzije povećavaju

Iran je u ponedeljak kasno saopštio da je započeo napade na „špijunski štab i okupljanje antiiranskih terorističkih grupa“ ubrzo nakon što su projektili pogodili oblast u blizini američkog konzulata u Irbilu, sedištu iračke polu- autonomna kurdska oblast.

Ubrzo nakon toga, u saopštenju iranske Revolucionarne garde u državnim medijima navodi se da je izvršila „terorističke operacije“ uključujući ciljeve Islamske države u Siriji „i uništila ih ispaljivanjem brojnih balističkih projektila“. U drugom saopštenju se tvrdi da je pogodio štab Mosada, izraelske obaveštajne agencije, u kurdskom regionu Iraka.

Ekstremistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost ranije ovog meseca za dva samoubilačka bombaška napada usmerena na komemoraciju iranskom generalu koji je ubijen u napadu dronom SAD 2020. U napadu u Kermanu poginule su najmanje 84 osobe, a ranjeno još 284 na ceremoniji u čast generala Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

Iran je prošlog meseca optužio Izrael da je ubio visokorangiranog iranskog generala Sejeda Razija Musavija u vazdušnom napadu na kvart Damaska.

Irački bezbednosni zvaničnik je rekao da je Irbil gađan sa „nekoliko“ balističkih projektila, ali nije dao više detalja. Zvaničnik iračke milicije koju podržava Iran rekao je da je 10 projektila palo na područje u blizini američkog konzulata. On je rekao da je rakete lansirala iranska Revolucionarna garda. Oba zvaničnika su govorila pod uslovom anonimnosti.

Nije odmah jasno da li ima žrtava.

Američki zvaničnici nisu mogli odmah biti dostupni za komentar o štrajku u blizini konzulata.

Udari dolaze u vreme pojačanih tenzija u regionu i straha od šireg prelivanja tekućeg rata u Gazi.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, milicije u Iraku koje podržava Iran pokrenule su skoro svakodnevne napade bespilotnim letelicama na baze u kojima se nalaze američke snage u Iraku i Siriji, za koje grupe kažu da je odmazda za podršku Vašingtona Izraelu , i u pokušaju da nateraju američke trupe da napuste region.