Bol sa nociplastičnim karakteristikama može ometati vežbanje kod osoba sa multiplom sklerozom

Bol sa nociplastičnim karakteristikama može ometati vežbanje kod osoba sa multiplom sklerozom

Nova istraživanja ukazuju da bol, posebno onaj sa nociplastičnim karakteristikama, može predstavljati prepreku terapijskom vežbanju kod osoba koje se bore sa multiplom sklerozom (MS). Istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu otkriva da pacijenti sa visokim nivoom ovog tipa bola, nazvanog VPNF (široko rasprostranjeni bol sa nociplastičnim karakteristikama), imaju manju verovatnoću da će biti fizički aktivni u poređenju sa onima sa nižim nivoom bola.

Različite vrste bola povezane sa MS uključuju nociceptivni bol uzrokovan oštećenjem tkiva, neuropatski bol izazvan gubitkom mijelinske ovojnice oko nerava, i VPNF koji nastaje zbog izmenjene obrade signala u centralnom nervnom sistemu.

Studija je obuhvatila 938 ljudi sa MS i analizirala njihove dnevne nivoe bola i fizičke aktivnosti. Rezultati ukazuju na potrebu prilagođavanja planova vežbi za osobe sa MS, uzimajući u obzir vrstu bola koju pacijenti doživljavaju. Autori istraživanja naglašavaju važnost prilagođavanja programa vežbanja kako bi se pomoglo pacijentima da održe funkcionalnu nezavisnost uz minimalan uticaj bola.

Ovo istraživanje naglašava kompleksnost izazova sa kojima se suočavaju osobe sa MS i ističe potrebu za individualizovanim pristupom u tretmanu, posebno u vezi sa fizičkom aktivnošću.