SAD kažu da ne žele rat sa Jemenom

SAD kažu da ne žele rat sa Jemenom

Vašington ne želi da se njegova operacija u Crvenom moru pretvori u sukob sa Jemenom, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u nedelju za CBS. Njegove reči stigle su usred medijskih izveštaja o daljim udarima američkih i britanskih snaga na jemenske ciljeve istog dana.

Ove nedelje, SAD i Velika Britanija pokrenule su vojnu operaciju u Crvenom moru kao odgovor na akcije islamističke grupe Huti sa sedištem u Jemenu. Huti su obećali solidarnost sa Palestincima usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi. Oni su takođe obećali da će gađati trgovačka plovila koja plove kroz Adenski zaliv dok Izrael ne zaustavi rat sa Hamasom.

Više od 50 zemalja je pogođeno 27 napada Huti na brodove od sredine januara, saopštile su SAD. Američke i britanske snage pokrenule su letove protiv desetina ciljeva povezanih sa Hutima u Jemenu tokom proteklih nekoliko dana.

Na pitanje o toku operacije, Kirbi je pohvalio vojni napor rekavši da „mislimo da smo imali dobar efekat“. Takođe je rekao da su vazdušni napadi imali za cilj da „smanje“ sposobnost Huta da izvode sopstvene udare.

Činilo se da se njegova procena znatno razlikuje od one koju je u subotu izneo Njujork tajms. Akcije predvođene SAD nisu uspele da značajno oslabe potencijal militanata, navodi list, pozivajući se na svoje izvore i dodaje da je samo oko 25 odsto imovine grupe uništeno.

Kirbi je u nedelju priznao da Vašington ne isključuje uzvratni udar Huta i da „veoma, veoma pažljivo prati [situaciju]. Preduzete su i neke „neophodne mere predostrožnosti“, rekao je, ne ulazeći u detalje.

Na pitanje da li SAD rizikuju još jedan „otvoreni sukob“ u regionu, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost je odgovorio da bi Vašington veoma voleo da izbegne takav razvoj događaja. „Niko ne želi sukob sa Hutima. Mi ovde ne tražimo sukob sa Jemenom. Pokušavamo da zaustavimo ove napade“, rekao je on.

Ranije u nedelju, Ski Nevs Arabia je izvestio, pozivajući se na Huti medije, da su platforma za lansiranje projektila Huti i operativni objekat u lučkom gradu Hodeida bili meta novog vazdušnog napada u nedelju. Jemenski izvori su takođe izvestili o masovnim uočavanjima izviđačkih dronova u toj oblasti. Izvori su zatim optužili američke i britanske snage za bombardovanje grada.

Vašington je negirao da je izveo bilo kakve operacije u nedelju. „Danas nije došlo do napada SAD ili koalicije“, rekao je zvaničnik odbrane za AFP.

Kampanje američkog i britanskog bombardovanja ranije su osudile Rusija i Turska. Moskva je ocenila operacije SAD i Velike Britanije kao „nelegitimne“ zbog nedostatka dozvole Saveta bezbednosti UN, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je dve nacije da žele da pretvore Crveno more u „more krvi“.