Indonezijska planina Marapi ponovo eruptira, nema prijavljenih žrtava

Indonezijska planina Marapi ponovo eruptira, nema prijavljenih žrtava

Indonezijska planina Marapi ponovo je eruptirala u nedelju, izbacujući dim i pepeo visoko u vazduh, ali nema prijavljenih žrtava.

Posmatračka stanica vulkana Marapi u provinciji Zapadna Sumatra zabeležila je erupciju sa stubom pepela na oko 1.300 metara visine od njegovog vrha, praćenu kišom pepela. Prskanje pepela od erupcije primećeno je kako prekriva puteve i vozila u obližnjim selima.

Najmanje 100 stanovnika evakuisano je od petka nakon što su indonežanske vlasti u sredu podigle nivo uzbune vulkana sa nivoa 2 na nivo 3, ili drugi najviši nivo.

Marapi je poznat po iznenadnim erupcijama koje je teško predvideti jer nisu uzrokovane dubokim kretanjem magme, koja pokreće potrese koji se registruju na seizmičkim monitorima.

Njena erupcija početkom decembra izbacila je debele stubove pepela visoke čak 3 kilometra u kojima su poginula 24 penjača i povređeno nekoliko drugih koje je zahvatila iznenadna erupcija tokom vikenda.

Oko 1.400 ljudi živi na Marapijevim padinama u Rubai i Gobah Cumantiang, najbližim selima oko 5 do 6 kilometara od vrha.

Marapi je aktivan od erupcije u januaru prošle godine koja nije izazvala žrtve. On je među više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji, koja je sklona seizmičkim potresima zbog svoje lokacije na pacifičkom „vatrenom prstenu“, luku vulkana i rasednih linija koje okružuju pacifički basen.

Pisac Associated Press Edna Tarigan iz Džakarte, Indonezija, dala je svoj doprinos ovom izveštaju.