Novi francuski diplomata: Francuska neće prestati da podržava Ukrajinu

Novi francuski diplomata: Francuska neće prestati da podržava Ukrajinu

Francuska neće prestati da podržava Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, rekao je novinarima novi francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežur tokom posete Kijevu u subotu. On je svoju izjavu dao dok se zapadne zemlje bore da postignu dogovor o dodatnoj vojnoj i finansijskoj pomoći zaraćenoj zemlji.

Sejourne je stigao u ukrajinsku prestonicu samo dva dana nakon što je imenovan na svoju funkciju u okviru rekonstrukcije vlade.

„Ukrajina je i ostaće prioritet Francuske. U Ukrajini se igra odbrana osnovnih principa međunarodnog prava“, rekao je on tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. „Rusija se nada da će se Ukrajina i njene pristalice umoriti pre nje. Nećemo oslabiti.”

„To je poruka koju ovde nosim Ukrajincima. Naša odlučnost je netaknuta“, rekao je Sejourne. On je najavio „novu fazu saradnje u oblasti odbrane“, sa ciljem „jačanja kapaciteta Ukrajine da proizvodi [naoružanje koje joj je potrebno] na sopstvenoj teritoriji“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je Francuskoj na „nepokolebljivoj odbrambenoj podršci našim vojnicima i pomoći našem narodu“. Kuleba je napisao na Iksu (bivši Tviter) da su on i Sejourne razgovarali o uvođenju novih sankcija Rusiji i „uspostavljanju mehanizma za korišćenje ruske imovine u korist Ukrajine“.

„Takođe smo se dogovorili da olakšamo i povećamo dalju ukrajinsko-francusku saradnju u oblasti odbrane“, rekao je Kuleba.

Francuska je bila jedan od najvećih dobavljača oružja u Kijevu, pošto je isporučila oklopna vozila AMX-10RC i krstareće rakete SCALP.

Sejourneova poseta došla je u teškom trenutku za Kijev, pošto Zelenski i drugi najviši zvaničnici obnavljaju svoje pozive za sofisticiranijim sistemima oružja nakon neuspele letnje protivofanzive Ukrajine.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u četvrtak da je američka pomoć praktično „zaustavljena“ jer su republikanci u Kongresu odbili da podrže predlog predsednika Džoa Bajdena za dodatni paket od 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Plan EU za paket pomoći od 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) prošlog meseca je na sličan način blokirao mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi nastavku bezuslovne pomoći Kijevu.