Grupa za očuvanje traži da kraljevski losos Aljaske bude naveden kao ugrožena vrsta

Grupa za očuvanje traži da kraljevski losos Aljaske bude naveden kao ugrožena vrsta

Grupa za zaštitu prirode sa sedištem u Vašingtonu podnela je peticiju federalnim regulatorima u sredu, tražeći da navedu kraljevskog lososa Aljaske kao ugroženu vrstu.

The Wild Fish Conservancy je u svojoj peticiji od 67 stranica tvrdio da je broj lososa kralja ili činuka opao do tačke u kojoj je vrsta u opasnosti od izumiranja na Aljasci. Grupa citira državne podatke koji ukazuju na to da je pad uglavnom uzrokovan klimatskim promenama, uništavanjem navika i lososom u mrestilištu koji se takmiči za hranu sa divljom ribom.

Grupa traži da Nacionalna služba za morsko ribarstvo zvanično pregleda broj kraljevskih lososa širom Aljaskog zaliva, Aleutskih ostrva i jugoistočne Aljaske pre nego što razmotri strožiju zaštitu. To bi moglo uključivati kritičnu zaštitu navika i proširenje načina zaštite kraljevskog lososa – između ostalih mera koje grupa navodi.

Peticija je prvi korak u procesu koji bi mogao da potraje godinama da se reši uz mogući sudski spor. Međutim, pravni stručnjaci kažu da bi moglo imati široke implikacije ako se odobri zahtev da se kraljevski losos Aljaske navede kao ugrožen ili ugrožen prema Zakonu o ugroženim vrstama iz 1973. godine.

Advokat Ana Kreri, partner u advokatskoj firmi Enkoridž Landie Bennett Blumstein, rekla je da bi odlučnost potencijalno mogla da smanji komercijalni ribolov kraljevskog lososa i da utiče na sportski i samostalni ribolov. Takođe bi moglo biti implikacija za seču i rudarenje, koji su u peticiji opisani kao pretnja kritičnim staništima lososa, rekla je ona.

„Pretpostavljam da će se industrija značajno uključiti i da će proći neko vreme pre nego što vidimo te rezultate — ako ih uopšte bude — ove peticije da navedemo“, rekla je ona.

United Fishermen of Alaska, industrijska grupa koja predstavlja komercijalnu ribarsku industriju, objavila je saopštenje nakon što je peticija objavljena u javnosti. Izvršni direktor Trejsi Velč rekla je da industrijska grupa nije u potpunosti pregledala peticiju, „Ali imajte na umu našu zabrinutost za potencijalne dalekosežne uticaje na ribarstvo širom države ako dođe do takvog popisa – uticaja koji još uvek nisu u potpunosti shvaćeni.

Federalni regulatori sada će imati 90 dana da sprovedu početnu reviziju. Ako se to prihvati, regulatori bi tada izvršili jednogodišnju studiju zaliha lososa širom države i doneli formalnu odluku da li kraljevski losos Aljaske treba da bude naveden kao ugrožena vrsta.

„Decenijama, naučnici su alarmirali da je činuk sa Aljaske u strašnoj nevolji“, rekla je Ema Helverson, izvršna direktorka organizacije Wild Fish Conservancy, kroz pripremljenu izjavu. „Uprkos postojećim planovima upravljanja i dugogodišnjim naporima države Aljaska, losos Chinook nastavlja da opada u obilju, veličini, raznolikosti i posebnoj strukturi širom države.

U peticiji se navodi da je došlo do „značajnog pada“ broja kraljevskog lososa u svim plovnim putevima Aljaske od 2007. godine, pozivajući se na državne podatke. Ciljevi bežanja u ribolovu kraljevskog lososa širom Aljaske takođe su redovno promašeni poslednjih godina.

Komesar za ribu i divljač Aljaske Daglas Vinsent-Lang rekao je da država već upravlja zalihama kraljevskog lososa na održiv način i da oznaka ugroženih vrsta nije neophodna. On je rekao da je broj kraljevskog lososa opao, ali je država „značajno“ uložila u istraživanje da bi se razumelo zašto i da bi se identifikovala moguća rešenja.

„Možda imamo neke velike zabrinutosti, ali nijedna od zaliha u našim očima nije u opasnosti od izumiranja — sada ili u doglednoj budućnosti“, rekao je Vincent-Lang.

Organizacija za zaštitu divljih riba u prošlosti je osporila upravljanje kraljevskim lososom na Aljasci.

Grupa je podnela tužbu 2020. godine, tvrdeći da bi trebalo zatvoriti kultni ribolov trolova kraljevskog lososa na jugoistočnoj Aljasci kako bi se zaštitili ugroženi kitovi ubice u Pjudžet Saundu koji se hrane lososom činuka. Savezni sudija u državi Vašington izdao je naredbu kojom bi se ribolov zatvorio prošlog maja.

Federalni žalbeni sud je u junu izdao odlaganje za ribare sa Aljaske u poslednjem trenutku kada je naložen „ostanak“, što je omogućilo otvaranje ribolova vrednog 85 miliona dolara dok se slučaj nastavi. Organizacija za zaštitu divljih riba saopštila je kasnije u junu da planira da zatraži od savezne vlade da kraljevski losos Aljaske stavi na listu pod Zakonom o ugroženim vrstama.

Država se borila protiv uvrštavanja drugih vrsta na Aljasku kao ugroženih. Uspešno je vodio kampanju protiv te oznake za vukove na jugoistočnoj Aljasci i neuspešno za bradate foke na severu Aljaske.