Stoti dan sukoba između Izraela i Hamasa: Bez kraja u vidu, humanitarna kriza se produbljuje

Stoti dan sukoba između Izraela i Hamasa: Bez kraja u vidu, humanitarna kriza se produbljuje

U nedelju će se navršiti 100 dana od početka sukoba između Izraela i Hamasa, što ga čini najdužim i najsmrtonosnijim sukobom između ove dve strane od osnivanja Izraela 1948. godine. Rat, koji je započeo kao odgovor na Hamasov prekogranični napad u oktobru, nastavlja se bez jasnih znakova kraja, ostavljajući iza sebe razaranje i humanitarnu krizu.

Sukobi su izazvali razaranje bez presedana u Gazi, s intenzivnim bombardovanjem koje je rezultiralo velikim brojem poginulih i ranjenih civila. Humanitarne vlasti u Gazi procenjuju da je više od 23.000 ljudi izgubilo živote, a da je preko 80% stanovništva raseljeno.

Izrael je izložen međunarodnom pritisku zbog posledica rata, s pozivima na obnovu i prekid sukoba. Uprkos tome, premijer Benjamin Netanjahu ostaje čvrst u svojoj poziciji, odbijajući se izvinuti ili preduzeti korake koji bi doveli do prekida sukoba.

Rat se proširio na širi kontekst Bliskog istoka, prijeteći eskalacijom u širem sukobu između saveza predvođenog SAD-om i militantnih grupa podržanih Iranom. Hezbolah u Libanu i Huti u Jemenu reagovali su napadima na Izrael, dodatno komplikujući regionalnu dinamiku.

Dok se rat nastavlja, ne postoji jasan put ka okončanju sukoba, ostavljajući neizvesnost u vezi s budućnošću Gaze i regiona.