Donald Tramp da plati skoro 400.000 dolara na ime pravnih troškova Njujork tajmsu

Donald Tramp da plati skoro 400.000 dolara na ime pravnih troškova Njujork tajmsu

Bivšem predsedniku Donaldu Trampu naloženo je u petak da plati skoro 400.000 dolara na ime pravnih troškova Njujork tajmsu i trojici istraživačkih novinara nakon što ih je neuspešno tužio zbog priče o bogatstvu njegove porodice i poreskim praksama osvojene Pulicerovom nagradom iz 2018.

Novine i novinari Susanne Craig, David Barstov i Russell Buettner odbačeni su od tužbe u maju. Trampova tvrdnja protiv njegove otuđene nećake Meri Tramp da je prekršila prethodni sporazum o nagodbi dajući poreske podatke novinarima još uvek nije u toku.

Njujorški sudija Robert Rid rekao je da je s obzirom na „složenost pitanja“ u predmetu i druge faktore razumno da Donald Tramp bude primoran da plati advokatima Tajmsa i novinarima ukupno 392.638 dolara na ime pravnih troškova.

„Današnja odluka pokazuje da novoizmenjeni statut države protiv SLAPP-a može biti moćna sila za zaštitu slobode štampe“, rekla je portparol Tajmsa Danielle Rhoads Ha, pozivajući se na njujorški zakon koji zabranjuje neosnovane tužbe osmišljene da ućutkaju kritičare. Takve tužbe su poznate kao SLAPP ili strateške tužbe protiv učešća javnosti.

„Sud je poslao poruku onima koji žele da zloupotrebe pravosudni sistem da pokušaju da ućutkaju novinare“, rekao je Rouds Ha.

U posebnoj presudi u petak, Rid je odbio zahtev Meri Tramp – sada jedine optužene – da se slučaj stavi na čekanje dok se ona žali na njegovu junsku odluku koja je dozvolila da se tužba Donalda Trampa protiv nje nastavi.

Poruka u kojoj se traži komentar ostavljena je advokatu Meri Tramp, Teodoru Butrusu.

Advokat Donalda Trampa, Alina Haba, rekla je da su i dalje razočarani što su Tajms i njegovi novinari odustali od slučaja. Ona je rekla da su zadovoljni što je sud „još jednom potvrdio snagu naših tvrdnji protiv Meri i poriče njen pokušaj da izbegne odgovornost“.

„Radujemo se što ćemo nastaviti sa našim tužbama protiv nje“, rekao je Habba.

Tužba Donalda Trampa, podneta 2021, optužila je Tajms i njegove novinare da nemilosrdno traže Meri Tramp kao izvor informacija i ubeđuju je da preda poverljive poreske evidencije. Tvrdio je da su novinari znali da joj je prethodni sporazum o nagodbi zabranio da otkrije dokumente koje je dobila u sporu oko imanja porodičnog patrijarha Freda Trampa.

Izveštaj Tajmsa osporio je tvrdnje Donalda Trampa o bogatstvu koje je sam stekao dokumentujući kako mu je njegov otac, Fred Tramp, dao najmanje 413 miliona dolara tokom decenija, uključujući šeme izbegavanja poreza. Meri Tramp se identifikovala u knjizi objavljenoj 2020. kao izvor dokumenata.

Priča Tajmsa kaže da su Donald Tramp i njegov otac izbegavali poreze na poklone i nasledstvo metodama uključujući osnivanje lažne korporacije i potcenjivanje imovine poreskim vlastima. Tajms kaže da je njegov izveštaj zasnovan na više od 100.000 stranica finansijskih dokumenata, uključujući poverljive poreske prijave za oca i njegove kompanije.

Donald Tramp, koji je tražio 100 miliona dolara odštete, tvrdio je da su Meri Tramp, Tajms i novinari bili „motivisani ličnom osvetom“ protiv njega. Optužio ih je da su se upustili u „podmuklu zaveru da pribave poverljive i veoma osetljive zapise koje su iskoristili u svoju korist“.

Odbacujući Tajms i njegove novinare od tužbe, Rid je napisao da je prikupljanje pravnih vesti „u samoj srži zaštićene aktivnosti Prvog amandmana“.

Meri Tramp (58) je ćerka brata Donalda Trampa, Freda Trampa mlađeg, koji je umro 1981. u 42. godini. Ona je otvoreni kritičar svog ujaka, koga je smatrala „zločincem, okrutnim i izdajnikom“.

Meri Tramp je u julu podnela protivtužbu protiv Donalda Trampa prema njujorškom anti-SLAPP zakonu, tvrdeći da je tužba Donalda Trampa bila „čisto osvetnička i neosnovana“ i da je nameravala da „odvrati nju i druge da ga kritikuju u budućnosti“.