Klinički pregled dojke retko otkriva drugi rak dojke nakon DCIS-a

Klinički pregled dojke retko otkriva drugi rak dojke nakon DCIS-a

Za pacijente koji su pod nadzorom nakon dijagnoze i lečenja duktalnog karcinoma in situ (DCIS), veoma mali broj drugih karcinoma dojke se otkrije kliničkim pregledom dojke od strane lekara, prema studiji objavljenoj na internetu 28. decembra u časopisu Nacionalne sveobuhvatne mreže za rak.

Bethani T. Vaites, MD, iz Medicinskog centra Kaiser Permanente San Francisco, i kolege su izveli retrospektivnu kohortnu studiju pacijenata sa DCIS-om koji su liječeni između 1. januara 2008. i 31. decembra 2011., kako bi procijenili načine otkrivanja drugog karcinoma. Studijska kohorta je uključivala 1.550 žena (srednja starost pri postavljanju dijagnoze, 59 godina), koje su praćene u proseku od 10 godina.

Tokom praćenja, kod 179 žena (11,5 procenata) dijagnostikovan je drugi rak dojke: 43,0, 54,8 i 2,2 procenta su bile ipsilateralne, kontralateralne i imale su udaljene metastaze, respektivno. Od drugih karcinoma, 61,5, 36,3 i 2,2 procenta su bili invazivni, DCIS i Pagetova bolest, respektivno. Istraživači su otkrili da su drugi karcinomi dojke otkriveni na slici, otkriveni pacijentima, otkriveni od strane lekara i otkriveni slučajno na imidžu ili patologiji iz procedura koje nisu povezane sa onkološkom negom u 74,3, 20,1, 2,2 i 3,4 procenta slučajeva, respektivno.

„Naši nalazi naglašavaju važnost skrininga mamografa i edukacije pacijenata u vezi sa samootkrivanjem, i mogu dati informacije o budućim preporukama Nacionalne sveobuhvatne mreže za rak za DCIS negu preživjelih“, pišu autori.