Južnokorejski špijuni predviđaju verovatnog sledećeg lidera Severa

Južnokorejski špijuni predviđaju verovatnog sledećeg lidera Severa

Ćerka severnokorejskog lidera Kim Džong-una, za koju se veruje da se zove Kim Ju-ae, njegova je verovatna naslednica, izvestio je Nikkei Asia, pozivajući se na Nacionalnu obaveštajnu službu Seula (NIS). Navodi se da je agencija primetila da su „mnoge varijable“ još uvek u igri, što sugeriše da bi se drugi kandidati još uvek mogli pojaviti.

Prema Nikkei Asia, novi šef NIS-a, Čo Tae-jong, obavestio je južnokorejske poslanike u izveštaju uoči saslušanja u četvrtak da „na osnovu sveobuhvatne analize javnih aktivnosti“ Kim Ju-ae „trenutno izgleda da najverovatnijeg naslednika.” Navodno stara oko 10 godina, Kim Ju-ae se prvi put pojavila u javnosti u novembru 2022. godine, kada je zajedno sa ocem i majkom gledala test interkontinentalne balističke rakete Hvasong-17. Državna novinska agencija KCNA u toj zemlji opisala je mladića kao liderovu „voljenu ćerku“ u to vreme, ali nije otkrila njeno ime.

Od tada se pojavila 20 puta, prateći severnokorejskog lidera na lansiranje raketa i na vojna mesta.

Ideja da se devojka zove Kim Ju-ae zasniva se na izveštaju bivše američke košarkaške zvezde Denisa Rodmana, koji je posetio Severnu Koreju i sastao se sa njenim vođom i njegovom porodicom 2013.

Navodni zaključak ponovio je procenu koju je krajem prošle godine izneo visoki zvaničnik u Ministarstvu ujedinjenja Južne Koreje.

Ako je tačna, najnovija procena NIS-a označava pomak u odnosu na prethodne izjave, pri čemu je špijunska agencija u izveštaju u septembru navela da je prerano spekulisati o statusu Kim Ju-aea kao naslednika Kim Džong-una. Južnokorejska obaveštajna služba je 2017. godine tvrdila da lider DNRK ima troje dece: sina rođenog 2010., ćerku rođenu 2013. i dete nepotvrđenog pola rođeno 2017. U svom najnovijem izveštaju, kako citira Nikkei Asia, NIS Šef je istakao da je Kim Džong Un još uvek relativno mlad i da očigledno nema ozbiljnih zdravstvenih problema, što znači da bi kandidati osim njegove ćerke tek mogli da postanu sledeći lider Severne Koreje.