Evropski socijalisti traže transparentnu istragu o izborima u Srbiji

Evropski socijalisti traže transparentnu istragu o izborima u Srbiji

Partija evropskih socijalista (PES) poslala je oštro pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, tražeći transparentnu istragu o izbornim nepravilnostima koje su se dogodile na opštim izborima u zemlji 17. decembra. Izborno takmičenje izazvalo je masovne proteste zbog izveštaja o kupovini glasova, pritiscima na birače i drugih nepravilnosti.

U pismu, PES ističe podršku osnovnim vrednostima EU, uključujući demokratiju, vladavinu prava, građanska prava i jednake političke mogućnosti. Takođe, detaljno se poziva na izvode iz nalaza OEBS/ODIHR-a u vezi sa nepravilnostima, kao što su pritvaranje studenata koji su protestovali, zloupotreba glasačkih prava i zakona, pritisak na birače, zloupotreba javnih evidencija i medijska situacija tokom i nakon kampanje.

PES traži od Srpske napredne stranke, koja je povezana sa Evropskom narodnom partijom (EPP), da sprovede transparentnu istragu o svim prijavljenim nepravilnostima, „priliči zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji koja pregovara o članstvu“.

Dok institucije EU nisu preduzele konkretne korake, PES traži akciju i podržava zahteve za transparentnijim i demokratskijim izbornim procesom u Srbiji. Protesti širom zemlje, u kojima učestvuje desetine hiljada građana, pokazuju jasan znak da srpsko društvo želi transparentniji i demokratskiji izborni proces.

Očekuje se da će Srpska napredna stranka, kao i Evropska narodna partija (EPP), takođe poslati slična pisma ili izjave povodom situacije u vezi sa izborima u Srbiji.