Erdogan slučajno objavio fotografiju sa turskim obaveštajcima

Erdogan slučajno objavio fotografiju sa turskim obaveštajcima

Na Tviter nalogu (X) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nalazila se fotografija lica stotina agenata iz Nacionalne obaveštajne službe (MIT), koja je uklonjena nakon reakcije korisnika.

Na ovo je skrenuo pažnju projekat BIRN.

Fotografija iz sedišta MIT-a je neko vreme bila na Erdoganovom Tviteru (X), sve dok društvene mreže nisu primetile da su zaposleni u odeljenju jasno vidljivi tamo.

I dok je turski predsednik obrisao tvit, turski ministar pravde Jilmaz Tunč je podelio fotografije sa lica mesta i umesto da ih izbriše, jednostavno je uredio poruku.

U vreme vesti, fotografija se još uvek mogla videti ako pogledate staru verziju tvita. Tuncov redigovani tvit je videlo najmanje 49.000 korisnika Tvitera (X).

Stručnjak za bezbednost Burak Jildirim rekao je za BIRN da otkrivanje identiteta agenata MIT-a nosi „ogromne bezbednosne rizike“.

„Mogu postojati rizici ne samo po bezbednost njihovih života, već i po poslovanje ustanove. Porodice ovih zaposlenih, ako ih ima, mogu biti izložene i raznim rizicima. Osoblje ustanove može postati meta ucena kroz njihove porodice i rodbinu“, smatra on.

Otkrivanje ličnih podataka agenata MIT-a i vojnog osoblja bila je glavna tema u Turskoj poslednjih godina. Turski sudovi su 2020. godine naredili hapšenje nekoliko novinara zbog otkrivanja identiteta službenika MIT-a koji je služio i umro u Libiji.

Kako je objavljeno, na zvaničnom Tviter nalogu poljskog predsednika Andžeja Dude (X) nakratko je objavljen post o tome „šta znači imati jaja“, koji je brzo izbrisan.