Revolucionarne tehnologije na CES-u menjaju život osoba sa invaliditetom

Revolucionarne tehnologije na CES-u menjaju život osoba sa invaliditetom

Na Consumer Electronics Show-u (CES) u Las Vegasu, kompanije poput GiroGear, Glidance i OneCourt predstavljaju inovativne tehnologije koje značajno poboljšavaju život osoba sa invaliditetom. Jedan od impresivnih primera je GiroGlove, najnapredniji ručni stabilizator na svetu, koji pomaže ljudima sa Parkinsonovom bolešću da obavljaju svakodnevne zadatke bez drhtanja. Ova tehnologija, koju je razvio GiroGear, koristi pričvršćeni žiroskop za stabilizaciju ruku.

Glidance, startap sa sedištem u Sijetlu, predstavlja uređaj na dva točka koji funkcioniše kao vodič za slepe. Ovaj kompaktni uređaj omogućava korisnicima da lako hodaju, dok točkovi automatski upravljaju putanjom i osećaju prepreke, čineći ga korisnim pomagačem u svakodnevnom životu.

OneCourt, takođe iz Sijetla, kreira uređaj koji omogućava osobama sa oštećenim vidom da prate sportske utakmice koristeći vibracije. Ovaj uređaj, inspirisan igračkom terenom za američki fudbal, prenosi realno-vremenske informacije sa sportskih događaja kroz vibracije, omogućavajući slepim osobama da osete akciju na terenu.

Ostale inovacije na CES-u uključuju naočare za slepe kompanije Lumen koje korisnicima omogućavaju bezbedno kretanje prepoznavanjem prostora, naočare sa okvirom koji služe kao slušni aparati, kao i različite tehnologije za olakšavanje vida i učenja.

Ovi tehnološki proizvodi ne samo da unapređuju funkcionalnost osoba sa invaliditetom već i naglašavaju važnost pristupačnosti i humanog pristupa tehnologiji. CES postavlja temelje za dalji razvoj ovakvih rešenja koja imaju potencijal da značajno unaprede kvalitet života širom sveta.