Pavle Grbović iz PSG-a najavljuje odlučnu borbu za slobodne izbore u Beogradu

Pavle Grbović iz PSG-a najavljuje odlučnu borbu za slobodne izbore u Beogradu

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG), najavio je odlučnu borbu za slobodne izbore u Beogradu. Govoreći na Insajder televiziji, Grbović je istakao da će lista „Srbija protiv nasilja“ uložiti sve napore kako bi poništila izborni proces i omogućila fer uslove za biranje vođe Beograda.

Grbović je odgovorio na tvrdnje o stagnaciji u njihovoj borbi, objašnjavajući da je prirodno došlo do zastoja tokom prazničnog perioda, ali da to ne znači prestanak aktivnosti. Naglasio je da se paralelno s vaninstitucionalnom borbom, radi i na institucionalnom nivou, svesni da institucije u Srbiji ne funkcionišu u skladu s demokratskim principima.

U vezi sa međunarodnim partnerima, Grbović je istakao da očekuju podršku od EU, s obzirom na zajedničke vrednosti slobodnih izbora, slobodnih medija i borbe protiv nasilja. Kritikovao je nemačku vladu, sugerišući da se treba fokusirati na unutrašnje probleme poput slobodnih izbora, umesto pridonošenja spoljnopolitičkim pitanjima.

Grbović je takođe komentarisao odbijanje prigovora Gradskoj izbornoj komisiji, tvrdeći da je time ukinuto političko i građansko pravo liderima liste „Srbija protiv nasilja“. Izrazio je uverenje da će jedini sud koji ima kredibilitet doneti odluku o ovim izborima biti Ustavni sud.

Najavljujući protest zakazan za 16. januar, Grbović je rekao da će to biti evolutivni nastavak njihovih težnji za očuvanjem izborne volje i pravde. Očekuje se da će ovi protesti biti podržani od strane različitih društvenih slojeva u Srbiji.