TikTok ograničava alat koji koriste istraživači – i njegovi kritičari – za procenu sadržaja na platformi

TikTok ograničava alat koji koriste istraživači – i njegovi kritičari – za procenu sadržaja na platformi

TikTok je ograničio jednu alatku koju istraživači koriste za analizu popularnih video snimaka, potez koji prati salvu kritika upućenih platformi društvenih medija o sadržaju u vezi sa ratom Izrael-Hamas i studiju koja dovodi u pitanje da li kompanija potiskuje teme koje nisu uskladiti sa interesima kineske vlade.

TikTok-ov kreativni centar—koji je dostupan svima za korišćenje, ali je usmeren ka pomaganju brendovima i oglašivačima da vide šta je u trendu u aplikaciji—više ne dozvoljava korisnicima da pretražuju određene hashtagove, uključujući one bezopasne.

Kompanija za društvene mreže, koja je u vlasništvu kompanije BiteDance iz Pekinga, takođe je uklonila određene hashtagove iz Kreativnog centra koje su neki onlajn istraživači sačuvali za analizu. Oni uključuju teme koje bi se smatrale kontroverznim za kinesku vladu — kao što su „Genocid Ujgura“ i „Trg Tjenanmen“ – kao i heštegove o američkoj politici i ratu u Gazi i Ukrajini. Centar će sada dozvoliti samo pretragu za 100 najboljih hashtagova po delatnostima, saopštila je kompanija.

„Nažalost, neki pojedinci i organizacije su zloupotrebili funkciju pretraživanja Centra da bi izvukli netačne zaključke, tako da menjamo neke od karakteristika kako bismo osigurali da se koristi za predviđenu svrhu“, rekao je portparol TikToka Aleks Haurek u pripremljenoj izjavi.

Njujork tajms je prvi izvestio o promenama, koje su prošle nedelje izašle na videlo u dodatku studiji koju je u decembru objavio Institut za istraživanje mrežnih zaraza na Univerzitetu Rutgers.

U studiji, istraživači sa neprofitnom organizacijom uporedili su hashtagove za određene geološke teme na Instagramu i TikToku i zaključili da postoji „velika mogućnost“ da sadržaj TikTok-a bude pojačan ili nedovoljno zastupljen na osnovu toga kako je u skladu sa interesima kineske vlade.

Haurek, portparol TikTok-a, osporio je nalaze izveštaja, rekavši da koristi pogrešnu metodologiju i ne uzima u obzir da heštegove kreiraju korisnici, a ne kompanija. Studija je takođe kritikovana na blogu koji je ranije ovog meseca objavio Kato institut, libertarijanski istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu.

U prošlosti, sam TikTok je koristio poređenja hashtagova da bi se odbranio od optužbi da je sadržaj u aplikaciji bio u velikoj meri pristrasan protiv Izraela tokom njegovog rata u Gazi.

TikTok kaže da omogućava akademskim istraživačima da proučavaju sadržaj kroz Research API, koji omogućava trećim stranama da prikupljaju podatke o informacijama na platformi. Istraživači koji traže te podatke treba da podnesu aplikaciju TikTok-u i dobiju njeno odobrenje.