Blumberg: Rusija će ove godine obuzdati inflaciju

Blumberg: Rusija će ove godine obuzdati inflaciju

Inflacija u Rusiji će ove godine biti niža, pošto će vlada skoro ispuniti svoj cilj od 4,0 do 4,5 odsto, izvestio je u ponedeljak Blumberg ekonoms, pozivajući se na Aleksandra Isakova, svog vodećeg stručnjaka za Rusiju i Centralnu i Istočnu Evropu.

Isakov je rekao da će, ako centralna banka zemlje izbegne oštro smanjenje ključne kamatne stope sa sadašnjih 16%, inflacija indeksa potrošačkih cena biti u skladu sa ciljevima.

„Ključna stopa Banke Rusije je dostigla vrhunac. Sledeći posao kreatora politike je izbegavanje preranog ublažavanja. Dok se većina centralnih banaka suočava sa istim zadatkom 2024. godine, Banka Rusije ima novo iskustvo o tome šta ova greška može koštati. Njegovo ublažavanje unapred u 2022. dovelo je do pada rublje i dovelo do toga da rast cena utrostruči ciljnu inflaciju od 4% u 2023. Ako zadrži referentnu stopu iznad 12% tokom 2024, inflacija će se smanjiti na 4,7% na godišnjem nivou u decembru 2024.“, navodi Isakov u najnovijem kvartalnom pregledu globalne monetarne politike Bloomberg Economics-a.

Banka Rusije je više nego udvostručila ključnu stopu u 2023. na 16% u nizu uzastopnih povećanja, navodeći kao razlog visok inflatorni pritisak. U decembru je regulator signalizirao da se možda bliži kraj ciklusa zatezanja. Guverner Centralne banke Elvira Nabiulina upozorila je, međutim, da će „sve dok ne budemo sigurni da postoji stalan opadajući trend rasta cena i inflacionih očekivanja, ključna stopa ostati visoka onoliko dugo koliko je potrebno. ”

Prema zvaničnim projekcijama, godišnja inflacija je dostigla 7,5% u 2023. godini, što je značajan pad sa 11,94% zabeleženih 2022. S obzirom na monetarnu politiku zemlje, godišnja inflacija u Rusiji će 2024. godine pasti na 4%-4,5% i ostati blizu 4% % odatle dalje, predviđala je centralna banka prošlog meseca.

Regulator bi mogao da počne da snižava stopu u martu ili aprilu, rekao je Isakov u decembru u analizi za ruski nedeljnik Argumenti i Fakti. Do decembra 2024. ključna kamatna stopa bi mogla pasti na 12-13 odsto, dodao je on.

Banka Rusije održaće svoj sledeći sastanak o reviziji ključne stope u februaru.