Zaustavite ruski teror: Hiljade na mitingu u Varšavi traže veću pomoć Ukrajini od EU

Zaustavite ruski teror: Hiljade na mitingu u Varšavi traže veću pomoć Ukrajini od EU

Skoro 3.000 ljudi okupilo se u ponedeljak ispred predstavništva Evropske komisije u Varšavi kako bi pozvali Evropu i ceo svet da aktivnije podrže Ukrajinu suočenu sa obnovljenim masovnim udarima Rusije na ukrajinska naselja.

Aktivisti zahtevaju da ukrajinski partneri doniraju više sistema naoružanja za zaštitu civila, prenesu imobilisanu imovinu Rusije koja će se koristiti u oporavku i dodatno izolovati Rusiju u međunarodnoj areni, piše Ukrinforma.

„Organizovali smo ovaj miting uoči stalnog i masovnog granatiranja Ukrajine od strane Rusije, koje se pokazalo najintenzivnijim. Ovo je teror nad civilnim stanovništvom Ukrajine. S tim u vezi, danas bismo se obratili Evropskoj uniji sa konkretni zahtevi: da se zaštite civili, da se zaštite Ukrajinci tako što će se Ukrajini odmah obezbediti mogućnosti protivvazdušne odbrane i avioni F-16“, rekla je za Ukrinform Viktorija Pohrebniak, aktivistkinja Varšavskog Evromajdana.

Ona je naglasila da Ukrajina brani evropske vrednosti i demokratiju, ali iz nekog razloga nacija ne vidi dovoljnu podršku EU u pogledu sistema naoružanja koji bi omogućio Kijevu da zaštiti civile.

Pohrebniak je pročitao i predao predstavništvu EK apel upravnim telima EU, pozivajući na hitnu pomoć i dalju podršku Ukrajini.

Šef Udruženja Ukrajinaca Poljske Miroslav Skirka je u komentaru za Ukrinform primetio da se rat u Ukrajini nastavlja i da poprima sve tragičnije oblike zbog pojačanih raketnih napada.

On je sa žaljenjem primetio da Zapad polako postaje ravnodušan prema tragediji koja se odvija. On je takođe naglasio da je, nažalost, i Poljska prestala da bude aktivan partner koji podržava Ukrajinu, au nekim aspektima čak i blokira njen put ka Evropi i nastavak pomoći Kijevu.

„Danas smo ovde da kažemo: to se ne može desiti. Ne zbog toga se okupljamo u Poljskoj od 2022. godine, da bismo sve to protraćili zbog čudne i neshvatljive politike i bivše i sadašnje poljske vlade“, naveo je Skirka.

Liderka Varšavskog Evromajdana Natalija Pančenko apelovala je na rukovodstvo EU i poljske vlasti da Ukrajini poklone preko potrebne kapacitete za zaštitu civilnog stanovništva, da proteraju ruske diplomate iz Evrope i odmah prebace zaplenjenu rusku imovinu u Ukrajinu kako bi vlada bi mogla da iskoristi taj novac za nabavku oružja i jačanje zaštite civila od ruskog sistemskog terora.

Mitingu podrške Ukrajini prisustvovale su i neke cenjene poljske javne ličnosti i političari, uključujući bivšeg gradonačelnika Varšave Marćina Sviencickog, legendarnu ličnost iz poljskog pokreta solidarnosti Zbignjeva Bujaka i mnoge druge.

Uprkos zahlađenju u ponedeljak, više od 2.500 ljudi, uključujući mnogo dece, okupilo se na mitingu.

Nekoliko hiljada aktivista u Berlinu zahtevalo je od nemačke vlade da Ukrajini pokloni dalekometne rakete i drugo oružje Taurus.