Problemi sa gorivom ugrožavaju američku lunarnu misiju

Problemi sa gorivom ugrožavaju američku lunarnu misiju

Nakon lansiranja u ponedeljak, Peregrine Mission One, američki lunarni lender, suočava se s ozbiljnim izazovima, jer je došlo do curenja goriva koje može ugroziti celu misiju. Astrobotic, kompanija koja je izgradila lender, saopštila je da je kvar u pogonskom sistemu izazvao kritičan gubitak goriva nekoliko sati nakon lansiranja sa Kejp Kanaverala na Floridi.

Uprkos ovom problemu, Astrobotic pokušava izvući maksimum iz trenutne situacije, koristeći postojeću moć Peregrina da izvrši što više operacija nosivosti i svemirskih letelica. Peregrine Mission One, težak skoro 2.900 funti, nosi 20 tereta iz sedam zemalja i 16 kompanija, predstavljajući prvi lunarni lender izgrađen u SAD od vremena Apola.

Ovo lansiranje nije samo istorijsko zbog toga što je prvi lender izgrađen u SAD nakon Apola, već i zato što je prvi lender koji nosi teret na Mesec za brojne zemlje, uključujući Nemačku, Meksiko, Ujedinjeno Kraljevstvo, Mađarsku i Sejšele. Peregrine nosi različite terete, uključujući poruke od preko 100.000 pojedinaca širom sveta, sadržane u teretu DHL MoonBok.

Kompanija je naglasila da su trenutno u toku napori za stabilizaciju gubitka goriva, ali curenje predstavlja ozbiljan izazov. Ostaje da se vidi kako će Astrobotic upravljati situacijom i da li će Peregrine uspeti da ostvari svoju lunarnu misiju uspešno uprkos nepredviđenim problemima.