Brazil obeležava godišnjicu antidemokratske pobune u prestonici

Brazil obeležava godišnjicu antidemokratske pobune u prestonici

U ponedeljak je Brazil obeležio godišnjicu prošlogodišnje pobune u prestonici, kada su hiljade pristalica bivšeg predsednika Jaira Bolsonara upale u vladine zgrade, pozivajući na vojnu intervenciju i smenu predsednika Luiza Inacija Lulu da Silvu. Nekoliko demonstracija u odbranu demokratije održano je širom zemlje, dok je Federalna policija izvršila desetine naloga za pretres u vezi sa istraživanjem odgovornih za haos.

U glavnom gradu Braziliji, reči „Demokratija nas ujedinjuje“ bile su projektovane na aneksnim zgradama Kongresa, a Vrhovni sud je otvorio izložbu o „rekonstrukciji, sećanju i demokratiji“, prikazujući oštećene delove i tragove napada. Kongres je bio domaćin još jednog prodemokratskog događaja, gde su zvaničnici predstavili obnovljenu tapiseriju oštećenu tokom izgreda. Na ovom događaju prisustvovalo je oko 500 gostiju, uključujući bivšeg predsednika Lulu i članove njegovog kabineta.

Ulični protesti su se održali širom zemlje, a brojni učesnici su okarakterisali 8. januar kao pokušaj državnog udara. Međutim, malo je bilo znakova suprotstavljenih protesta od strane onih koji su podržavali prošlogodišnji napad i suočavaju se s krivičnim gonjenjem.

Predsednik Vrhovnog suda, Luis Roberto Barozo, izrazio je zabrinutost zbog ljudi koji su, kako je rekao, bili „dirnuti lažima, teorijama zavere i ogorčenošću“ i koji su pretvoreni u kriminalce. Naveo je taj događaj kao „tužan poraz duha“.

Očekivano je da će ovogodišnja godišnjica pobune podstaći debatu o političkom ozračju u zemlji i dalje istraživanje odgovornih za narušavanje demokratskih institucija.