Dijabetes tipa 1 majke, prekomerna težina/gojaznost povezana sa srčanim manama kod potomaka

Dijabetes tipa 1 majke, prekomerna težina/gojaznost povezana sa srčanim manama kod potomaka

Dijabetes tipa 1 majke i prekomerna težina i gojaznost povezani su sa povećanim rizikom od urođenih srčanih mana (CHD) među potomcima, prema studiji objavljenoj na mreži 5. januara u JAMA Network Open.

Dr Riita Turunen, iz Univerzitetske bolnice u Helsinkiju i Univerziteta u Helsinkiju, i kolege su sprovele državnu studiju registra stanovništva u kohorti rođenih iz Finske koja obuhvata svu decu rođenu između 2006. i 2016. (620.751 osoba) i njihove majke da ispitaju povezanost dijabetesa kod majke i prekomerne težine ili gojaznosti sa CHD.

Sve u svemu, 1,7 procenata dece imalo je izolovanu koronarnu bolest srca. Istraživači su otkrili da je u poređenju sa odsustvom dijabetesa kod majke, dijabetes tipa 1 kod majke povezan sa povećanim izgledima da će dete imati bilo koju koronarnu bolest srca (odnos šanse, 3,77) i šest od devet podtipova CHD (opseg odnosa šanse, 3,28 za druge defekte septuma do 7,39 za transpoziciju većih arterija).

U poređenju sa normalnim indeksom telesne mase majke, prekomerna težina majke je bila povezana sa opstrukcijom izlivnog trakta leve komore i defektima ventrikularnog septuma (odnos šanse, 1,28 i 0,92, respektivno), dok je gojaznost bila povezana sa kompleksnim defektima i opstrukcijom desnog izlivnog trakta (odnosi šanse, 2,70). i 1.31, respektivno).

„Primarna prevencija prekomerne težine i gojaznosti kod majki i pažljiv tretman pregestacionog dijabetesa mogu pružiti priliku da se smanji teret bolesti“, pišu autori.