Pista na aerodromu Haneda u Tokiju ponovo se otvara nedelju dana nakon fatalnog sudara

Pista na aerodromu Haneda u Tokiju ponovo se otvara nedelju dana nakon fatalnog sudara

Nakon nedelju dana od fatalnog sudara aviona Japan Erlajnsa i aviona obalske straže na aerodromu Haneda u Tokiju, pista je ponovno otvorena u ponedeljak, a aerodrom se vratio u normalan rad. Sudar se dogodio u utorak uveče, kada je avion Japan Erlajnsa (JAL) sleteo odmah iza aviona obalske straže na istoj pisti, rezultirajući požarom. Svi putnici JAL-ovog aviona su bezbedno evakuisani, ali pet članova posade aviona obalske straže izgubili su život.

Istraga o uzrocima sudara usredsređuje se na moguću ljudsku grešku, a transkripti razgovora između posade i kontrole saobraćaja trenutno nisu pružili jasne informacije o odobrenju za poletanje. Pista je bila zatvorena tokom istrage, a njen ponovni rad omogućava normalizaciju letova sa aerodroma.

Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su tri piste ponovno otvorene, a aerodrom je spreman za pun rad. Otkazivanje više od 1.200 letova tokom novogodišnjih praznika uticalo je na oko 200.000 putnika. Istraga će dodatno istražiti propuste u sistemu upozorenja i komunikaciji između posade aviona obalske straže i kontrole saobraćaja.

U znak žalosti, kolege iz pet letačkih posada obalske straže su se postrojile i salutirale dok su tela poginulih prevožena iz baze obalske straže. Tela žrtava su podvrgnuta obdukciji, a zatim će biti vraćena porodicama. Aerodromska kontrola saobraćaja Haneda dodala je novu poziciju za nadgledanje piste kako bi pojačala mere bezbednosti nakon nesreće.