Američki verski lideri pružaju podršku bivšem predsedniku Donaldu Trampu pred izbore

Američki verski lideri pružaju podršku bivšem predsedniku Donaldu Trampu pred izbore

Pastor Čarls Handli iz Des Mojna otvorio je svoje bogosluženje molitvom koja jasno ističe važnost podrške u poslaničkim klubovima Ajove uoči izbora za osam dana. Prema rečima Handlija, više od 300 pastora i verskih vođa podržava bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Handli, iako ne iznosi direktnu političku preporuku, ohrabruje svoje parohijane da iskoriste svoj dar glasa i donesu izbore iz hrišćanske perspektive. Njegova crkva će biti domaćin Trampove kampanje na Faith Tour u ponedeljak.

Bivši predsednik Tramp se trudi pridobiti podršku socijalnih konzervativaca i belih evangelističkih hrišćana, ključnih članova republikanskih klubova u Ajovi. Njegova snažna podrška verskih vođa i postavljanje sudija Vrhovnog suda koje su podržale poništavanje odluke Roe protiv Vejda, koja štiti prava na abortus, doprinose njegovom uspehu među ovom grupom birača.

Dok su neki vernici istakli da Tramp svojom pravdom i oštrim pristupom odmazde najbolje odražava njihovu veru, drugi su ga pohvalili zbog zalaganja za pitanja kao što je abortus, smatrajući ga „najvećim predsednikom za život“. Tramp, iako ne savršen, prema njima, predstavlja lidera koji je koristan u ostvarivanju njihovih verskih vrednosti.

Tramp se suočava s odbijanjem među konzervativcima zbog nekih stavova, ali nastavlja s naglaskom na porukama o pravdi i odmazdi u svojoj kampanji za 2024. godinu.

Istraživači predviđaju da će birački blok belih evangelista biti ključan u republikanskim predizborima u Ajovi, a Tramp trudi pridobiti njihovu podršku kako bi ostvario uspeh u toj državi.