Visoki Dečani: „Koha“ pogrešno predstavila istoriju Crkve Bogorodice Ljeviške

Visoki Dečani: „Koha“ pogrešno predstavila istoriju Crkve Bogorodice Ljeviške

Manastir Visoki Dečani oštro je reagovao na nedavni tekst objavljen na portalu „Koha“, u kojem se tvrdi da je Crkva Bogorodice Ljeviške izgrađena na temeljima paganskog dardanskog svetilišta, umesto u srpskom ili vizantijskom periodu. U saopštenju manastira navodi se da ne postoje konkretni pisani dokazi o dardanskim etničkim crkvama i da je tekst netačno predstavio istoriju ove crkve u Prizrenu.

Manastir ističe da je crkva služila kao glavna eparhijska crkva za pravoslavne hrišćanske episkope tokom srednjeg veka, koji su govorili srpski jezik i bili povezani sa srpskom dinastijom Nemanjića. Osporava se tvrdnja da postoje pisani dokazi o dardanskim etničkim crkvama i ističe se da administrativne regije Dardanija i Mezija, pomenute u rimskim izvorima, nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima.

Manastir dodatno ističe da je Crkva Bogorodice Ljeviške prvobitno izgrađena u 11. veku kao kasno istočnorimska, vizantijska crkva, a da ju je srpski kralj Stefan Milutin rekonstruisao u 14. veku, dodavši značajne karakteristike koje su definisale njen sadašnji izgled.

U saopštenju se kritikuje portal „Koha“, navodeći da je nekada bio poznat po profesionalnom novinarstvu, ali da je sada postao medij koji često objavljuje pseudo-istorijske tekstove podstičući etničku i versku mržnju, posebno prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Manastir Visoki Dečani zaključuje da je od suštinskog značaja poštovanje različitih verskih i kulturnih identiteta u demokratskom društvu, te da mediji koji šire lažne vesti i podstiču etničko nasilje nanose štetu Kosovu. Takođe, naglašava se potreba za dugoročnom zaštitom srpskog pravoslavnog nasleđa na Kosovu.