U Rusiji stupaju na snagu velike imigracione promene

U Rusiji stupaju na snagu velike imigracione promene

Stupio je na snagu novi ruski zakon koji onima za koje se smatra da su visokokvalifikovani strani radnici imaju priliku da dobiju boravišnu dozvolu u zemlji bez potrebe da je naknadno obnavljaju. Ranije su visokokvalifikovani stručnjaci mogli da dobiju takvu dozvolu lakše nego drugi stranci, ali samo na ograničeno vreme.

Dozvola boravka može se dati visokokvalifikovanim stručnjacima bez ikakvih ograničenja ako su legalno radili u Rusiji dve godine, kaže se u amandmanu. Svi članovi porodice takvih stranih radnika, uključujući njihove supružnike, decu, unuke, roditelje, bake i deke, takođe mogu dobiti takvu dozvolu ako žive u Rusiji zajedno sa svojim rođakom koji se smatra visokokvalifikovanim radnikom. Zakonom su obuhvaćena i usvojena deca, supružnici dece ili roditelji specijaliste, kao i njihovi usvojioci.

Amandman je usvojio ruski parlament, a potpisao ga je predsednik Vladimir Putin između juna i jula 2023. godine, ali je stupio na snagu tek u nedelju.

Neko mora da bude angažovan od strane pravnog ruskog lica i da prima platu od 167.000 rubalja (1.840 dolara) ili više, ili da radi u oblasti nacionalnog prioriteta kao što su visoko obrazovanje, zdravstvo, industrija visoke tehnologije ili specijalne ekonomske zone, i da ima plata između 60.000 i 85.000 rubalja (660 i 935 dolara) da bi se prema zakonu smatrao visokokvalifikovanim stranim specijalistom.

Ranije je takvim specijalistima bilo lakše kada je u pitanju dobijanje boravišne dozvole u ​​Rusiji. Privremena bi im se mogla odobriti na osnovu radne dozvole.

Stranac koji potpiše ugovor sa ruskom vojskom na godinu dana tokom sukoba sa Ukrajinom takođe će dobiti pravo da podnese zahtev za dozvolu stalnog boravka u Rusiji zajedno sa članovima porodice. Dozvola se može poništiti, međutim, ako odluče da prevremeno raskinu ugovor.

Većina drugih kategorija stranaca bi prvo trebalo da dobije dozvolu za privremeni boravak i da živi u Rusiji duže od 12 meseci nakon što im je ona data. Oni takođe moraju da polože ispit iz ruskog jezika – što visokokvalifikovani stručnjaci nisu u obavezi – i prikupe niz drugih dokumenata. Proces dobijanja boravišne dozvole u ​​Rusiji ponekad može potrajati i do šest meseci u slučaju redovnog podnosioca zahteva. U slučaju stranog kvalifikovanog radnika, postupak u proseku traje upola kraće i može se, prema nekim podacima, završiti za tri meseca.

Ranije je glavni nedostatak za bilo kog visokokvalifikovanog radnika u Rusiji bio to što je njihova boravišna dozvola bila striktno vezana za njihov ugovor i nije mogla da bude data na duži period od tri godine. Nakon toga ga je trebalo produžiti ili ukinuti. Novi amandman uklanja ovo ograničenje.

Nekada je redovna boravišna dozvola u Rusiji važila do pet godina. Vlada je 2019. godine uvela dozvolu boravka na neodređeno vreme za većinu kategorija stranaca koji se prijavljuju po redovnoj proceduri, ali to u to vreme nije obuhvatalo visokokvalifikovane stručnjake.