Bajden obećava da će zaštititi američku demokratiju od „nacističkog“ Trampa

Bajden obećava da će zaštititi američku demokratiju od „nacističkog“ Trampa

Američki predsednik Džo Bajden optužio je svog republikanskog rivala Donalda Trampa da pokušava da preuzme vlast putem „političkog nasilja“, uporedivši retoriku bivšeg lidera sa onom koju koristi „nacistička Nemačka“, dok ga smatra pretnjom samoj američkoj demokratiji.

Bajden je pokrenuo veliku kritiku Trampa tokom predizbornog govora u Pensilvaniji u petak uveče, navodeći nerede 6. januara 2021. u američkom Kapitolu kao glavni deo nasleđa poslednjeg predsednika.

„Kampanja Donalda Trampa je o njemu, a ne o Americi. Ne ti. Kampanja Donalda Trampa je opsednuta prošlošću, a ne budućnošću. Spreman je da žrtvuje našu demokratiju, da se stavi na vlast“, ​​rekao je Bajden, navodeći Trampa kao „bolesnog“ i „gubitnika“.

Podsećajući na nemire posle poslednjih predsedničkih izbora, Bajden je rekao da Tramp i njegove pristalice i dalje prihvataju „političko nasilje“, dodajući „Trampov napad na demokratiju nije samo deo njegove prošlosti. To je ono što on obećava za budućnost.”

Takođe je napravio poređenje između republikanskog kandidata i Trećeg rajha. „One koji mu se protive naziva gamadima. On govori o trovanju krvi Amerikanaca, ističući isti jezik koji se koristio u nacističkoj Nemačkoj“, nastavio je predsednik, postavljajući se kao branilac američkih institucija.

Tramp je uzvratio tokom sopstvenih izjava u petak uveče, nazivajući Bajdenov govor „patetičnim događajem u kampanji koji izaziva strah“, dok je lidera kritikovao zbog „neprekinutog niza slabosti, nesposobnosti, korupcije i neuspeha“.

„Bajden, ako pogledate šta je radio na granici ili inflaciju, ili našu vojsku, tog užasnog dana u Avganistanu, pogledate šta je uradio sa energijom – širom sveta, mi smo sramota kao država . Postali smo sramota kao država“, dodao je Tramp.

Trampov portparol Stiven Čung je kasnije opisao Bajdena kao „stvarnu pretnju demokratiji“, optužujući ga da je „oružao vladu da krene za njegovim glavnim političkim protivnikom i mešao se u izbore 2024.“.

Lider GOP-a održao je svoj govor na prvom od nekoliko zakazanih događaja u Ajovi, koji će početi okupljanje 15. januara. Država je obično među prvima koja izlazi na birališta pored Nju Hempšira i smatra se ključnim testom za kandidate.

Kako se trka 2024. približava, Bajden se suočava sa zaostalim rejtingom, koji je prošle godine završio sa samo 39%, što je najniži rejting za bilo kojeg od poslednjih sedam predsednika na kraju njihovog prvog mandata, prema Galupu. Poređenja radi, Tramp je završio svoj jedinstveni mandat sa 45 odsto odobrenja, dok je bivši predsednik Barak Obama imao nešto nižih 43 odsto.

Tramp je, u međuvremenu, sada uključen u pravne bitke u Mejnu i Koloradu nakon što su ga obe države diskvalifikovale da se pojavi na svojim glasačkim listićima, i umešan je u četiri odvojena krivična slučaja, koje je bivši lider nazvao političkim „lovom na veštice“ protiv njega.