Lideri OEBS-a osuđuju ruski raketni teror protiv Ukrajine

Lideri OEBS-a osuđuju ruski raketni teror protiv Ukrajine

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Jan Borg i generalni sekretar OEBS-a Helga Marija Šmid osudili su masovne ruske vazdušne napade na ukrajinske gradove.

Zajedničko saopštenje lidera OEBS-a objavljeno je na sajtu organizacije.

„Nova godina je depresivno počela na isti način na koji je završila prošla. Smrt i razaranje ukrali su živote žena, muškaraca, dečaka i devojčica i uništili osnovnu infrastrukturu. Svakog dana civili su ti koji dosledno plaćaju cenu u ovoj užasan sukob. Oni nikada ne bi trebalo da budu žrtve smrtonosnih napada bespilotnim letelicama i raketama“, navodi se u saopštenju o kontinuiranim i intenziviranim vazdušnim napadima Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine.

Lideri OEBS-a su „najoštrije izrazili“ ove napade koji su u toku i hitno pozvali na „trenutni prekid nemilosrdnog nasilja koje samo propagira začarani krug bede i patnje“.

„Pozivamo da se ovaj rat sada završi“, rekli su Borg i Šmid, ne precizirajući konkretnog adresata ovog poziva.

Rusija je 2. januara izvela veliki vazdušni napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini. Glavna meta bile su Kijevska i Harkovska oblast. U raketnim udarima poginulo je pet ljudi, povređeno 130, a oštećeno je preko 250 civilnih objekata.