Berni Sanders poziva da se zaustavi izraelski rat u Gazi

Berni Sanders poziva da se zaustavi izraelski rat u Gazi

Izrael ne bi trebalo da dobije 10 milijardi dolara „bezuslovne vojne pomoći“ za vođenje „brutalnog rata“ protiv Palestinaca u Gazi, saopštio je u utorak američki senator Berni Sanders. Sanders je nezavisni saveznik demokrata iz Vermonta koji je osporio Hilari Klinton za nominaciju stranke 2016.

Sanders je prošlog meseca izdao sličnu izjavu, ali je rekao da bi bilo prikladno „podržati odbrambene sisteme“ koji bi pomogli Izraelu da se odbrani od raketnih i raketnih napada. Međutim, ta kvalifikacija je u potpunosti izostala iz izjave od utorka, u kojoj se ono što se dešava u Gazi opisuje kao „brutalni rat protiv palestinskog naroda“ od strane „desničarske“ vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua

„Iako priznajemo da je Hamasov varvarski teroristički napad započeo ovaj rat, moramo takođe priznati da je vojni odgovor Izraela bio krajnje nesrazmeran, nemoralan i u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, rekao je Sanders, napominjući da Izrael koristi „američke bombe, artiljeriju granate i drugi oblici naoružanja” protiv Gaze.

Senator je istakao da je „preko 22.000 Palestinaca ubijeno”, a još 57.000 ranjeno u izraelskim udarima od 7. oktobra, dok je oko 70% Gaze uništeno ili oštećeno, a 85% njenog ukupnog stanovništva već je raseljeno.

„Ne može se dozvoliti da se ovo nastavi“, rekao je Sanders, koji je i sam Jevrej. „Poreski obveznici Sjedinjenih Država više ne smeju biti saučesnici u uništavanju života nevinih muškaraca, žena i dece u Gazi.

Njegovi komentari dolaze pošto je američki Stejt department proglasio „zapaljivim i neodgovornim“ izjave dva ključna Netanjahuova saveznika koje su pozvale na trajno raseljavanje Palestinaca koji žive u Gazi.

Zvanična politika Vašingtona poziva na uspostavljanje palestinske države i da Gazom upravlja Palestinska uprava sa sedištem na Zapadnoj obali. Netanjahuova vlada je odbacila i jedno i drugo.

Bela kuća je uključila finansiranje Izraela u zahtev za hitne troškove nacionalne bezbednosti u iznosu od 106 milijardi dolara u oktobru, zajedno sa preko 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu i druga pitanja. Republikanci su ga više puta odbacivali i u Domu i u Senatu. Republikanci Predstavničkog doma usvojili su poseban zakon o pomoći Izraelu od 14 milijardi dolara, koji su demokrate u Senatu potom blokirale.

Prošle nedelje, Stejt department je odobrio isporuku 147,5 miliona dolara artiljerijske granate od 155 mm Izraelu, zaobilazeći odobrenje Kongresa pozivajući se na nacionalnu vanrednu situaciju.