Donald Tramp uložio žalbu protiv zabrane glasanja zbog učešća u napadu na Kapitolu

Donald Tramp uložio žalbu protiv zabrane glasanja zbog učešća u napadu na Kapitolu

Bivši predsednik Donald Tramp podneo je žalbu u utorak protiv odluke demokratskog državnog sekretara Mejna o zabrani njegovog kandidovanja za predsednika. Ova zabrana proistekla je iz njegove uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine. Tramp se takođe očekuje da zatraži od Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država da odluči o njegovoj podobnosti za povratak na mesto predsednika u sličnom slučaju u Koloradu.

U žalbi Vrhovnom sudu Mejna, Tramp tvrdi da državna sekretarka Mejna, Mejn Šene Belouz, nije imala nadležnost da ga zabrani i traži njegovo uključivanje u predizborne izbore 5. marta. Trampovi advokati tvrde da je Belouz zloupotrebila diskreciono pravo i oslonila se na „nepouzdane dokaze“.

Istovremeno, očekuje se da će Tramp uložiti sličnu žalbu protiv odluke Vrhovnog suda Kolorada direktno Vrhovnom sudu SAD. Ova odluka u Koloradu, gde je Odeljak 3 14. amandmana prvi put primenjen da se zabrani glasanje kandidatu za predsednika, izazvala je kontroverze.

Odeljak 3 14. amandmana, koji zabranjuje obavljanje funkcija onima koji su se „upustili u pobunu“, postao je predmet spora nakon napada na Kapitol. Trampovi kritičari insistiraju na njegovom isključenju s glasačkih listića, dok njegovi saveznici tvrde da je ovakva zabrana „antidemokratska“.

Očekuje se da će Vrhovni sud pažljivo razmotriti ovu pravnu bitku, s obzirom na potencijalne implikacije na politički pejzaž i primenu Odeljka 3 u savremenim političkim sukobima.