Visok BMI adolescenata povećava rizik od rane hronične bolesti bubrega

Visok BMI adolescenata povećava rizik od rane hronične bolesti bubrega

Gojaznost adolescenata značajno povećava rizik od razvoja rane hronične bolesti bubrega (CKD) u mlađoj odrasloj dobi, prema velikoj kohortnoj studiji koju su vodili Hebrejski univerzitet u Jerusalimu (HU) i istraživači Medicinskog centra Sheba Tel HaShomer.

Nova studija, objavljena u časopisu JAMA Pedijatrija, naglašava važnost smanjenja stope gojaznosti adolescenata kako bi se bolje upravljalo rizikom od bolesti bubrega za adolescente sa visokim indeksom telesne mase (BMI). Dok su oni sa teškom gojaznošću više izloženi riziku, istraživači su takođe pronašli razlog za zabrinutost za naizgled zdrave osobe sa visokim normalnim BMI ispod 30 godina.

Uprkos rastućoj stopi gojaznosti kod adolescenata, nedostajali su podaci koji bi ukazivali na vezu sa početkom rane hronične bolesti bubrega, izvještava istraživački tim na čelu sa Avishai M. Tsur, MD, sa Katedre za vojnu medicinu Hebrejskog univerziteta, Medicinskog fakulteta i stanovnik Medicinskog centra Sheba Tel HaShomer.

„Ovi nalazi su preteča potencijalno sprečive, sve veće verovatnoće razvoja hronične bolesti bubrega i kardiovaskularnih bolesti“, kažu istraživači.

Studija koju su sprovele kolege iz velikih zdravstvenih ustanova u Izraelu i Sjedinjenim Državama, uključujući Džons Hopkins i Univerzitet Harvard, obuhvatila je podatke o 593.660 izraelskih adolescenata starosti od 16 do 20 godina, rođenih posle 1. januara 1975. godine, koji su imali lekarske procene za obaveznu vojnu službu. .

Sa prosečnim praćenjem od 13,4 godine, ukupno 1.963 adolescenata (0,3%) razvilo je ranu hroničnu bolest bubrega:

Nalazi ove kohortne studije naglašavaju važnost ublažavanja stope gojaznosti adolescenata i upravljanja faktorima rizika povezanim sa razvojem CKD.