U Švajcarskoj se zvanično promenio predsednik

U Švajcarskoj se zvanično promenio predsednik

Načelnica Odeljenja za odbranu, civilnu zaštitu i sport Švajcarske, 61-godišnja Viola Amgerd, od 1. januara 2024. godine postaje predsednica Švajcarske na godinu dana.

Amgerd, koja je postala prva žena na čelu švajcarskog ministarstva odbrane, nasledila je Alena Bersa na mestu predsednika, koji je bio na funkciji do 2023. godine.

Za razliku od većine zemalja, predsednik Švajcarske nema stvarna ovlašćenja – njih u ime cele zemlje vrši kolektivno telo, Savezno veće (analog vlade). Svaki od njegovih sedam članova postaje predsednik na godinu dana po principu rotacije.

Članovi Saveznog saveta Švajcarske i predsednik biraju se na zatvorenoj sednici oba doma parlamenta, ali je to zapravo samo proceduralni korak, jer se već zna ko će na kojoj funkciji.

Pored toga što formalno predstavlja Švajcarsku u inostranstvu, predsednik predsedava sastancima Saveznog veća i deluje kao posrednik u slučaju sporova.

U vanrednim situacijama – na primer, ako Savezno veće ne može da održi sastanak iz određenih razloga – predsednik Švajcarske može doneti jednostrane odluke ili narediti hitne mere.

Švajcarski mediji skreću pažnju da je Viola Amherd druga po redu predsednica Švajcarske koja govori francuski i četvrta koja ne dolazi iz kantona nemačkog govornog područja.

Alen Berse je, kako je saopšteno, prošle godine odlučio da napusti Savezno veće Švajcarske, pa je u decembru umesto njega izabran Bersov saborac, socijaldemokrata Beat Jans.

Podsetimo, desničarska populistička Švajcarska narodna partija (SVP) pobedila je na poslednjim parlamentarnim izborima u Švajcarskoj u oktobru, što je pokazalo jedan od najboljih rezultata u istoriji političke vlasti.