Teretni brod sa zapaljenim litijum-jonskim baterijama stiže do Aljaske, ali je zbog bezbednosti zadržan na moru

Teretni brod sa zapaljenim litijum-jonskim baterijama stiže do Aljaske, ali je zbog bezbednosti zadržan na moru

Veliki teretni brod sa požarom u svom skladištu čuva se 3,22 kilometra od obale aljaske luke kao mera predostrožnosti, dok se preduzimaju napori da se požar ugasi, saopštila je u subotu američka obalska straža.

Nije bilo povređenih 19 članova posade na brodu Genius Star XI, koji je prevozio teret litijum-jonskih baterija preko Tihog okeana, od Vijetnama do San Dijega, saopštio je okrug Aljaske.

Požar je izbio na Božić u teretnom prostoru broj 1, rekao je portparol vlasnika broda Visdom Marine Group u saopštenju. Posada je pustila ugljen-dioksid u skladište i zatvorila ga zbog straha od eksplozije.

Osoblje broda je u četvrtak rano ujutro upozorilo obalsku stražu o požaru. Obalska straža je saopštila da je preusmerila teretni brod od 125 metara u Holandsku luku, jednu od najprometnijih ribarskih luka u zemlji koja se nalazi u Unaljasci, zajednici Aleutskih ostrva oko 1.287 kilometara jugozapadno od Enkoridža.

Brod je stigao u petak, ali je izdata naredba koja sprečava Genius Star XI da se približi obali kako bi se „umanjili rizici povezani sa sagorevanjem litijum-jonskih baterija ili toksičnih gasova proizvedenih u požaru“, rekao je poručnik obalske straže. Majk Salerno je rekao u mejlu agenciji Asošijeted pres.

„Primarna briga grada je zaštita zdravlja i bezbednosti članova naše zajednice, životne sredine, ribarstva i trgovine“, rekla je vršilac dužnosti gradskog menadžera Unalaska Marjie Veeder u saopštenju.

Veeder je rekao da gradski operativni centar za hitne slučajeve „deluje u ime zajednice i zagovara našu poziciju da zaštitimo našu zajednicu. Aktivno pratimo situaciju.”

Postoji opasnost u vezi sa požarom na bilo kom brodu, što je navelo obalsku stražu da izda još jednu bezbednosnu meru osim da spreči da se brod približi obali na udaljenosti od 3,22 kilometra.

„Bezbednost stanovnika Unaljaske i okolnih zajednica je za nas glavni prioritet, tako da iz predostrožnosti čuvamo sigurnosnu zonu od jedne milje (1,61 kilometar) oko plovila“, rekao je Salerno.

Vlasnici su rekli da nije bilo curenja nafte u vezi sa incidentom.

Tim stručnjaka za gašenje požara u moru izvršio je procenu broda i nije pronašao znakove strukturalne deformacije ili plikova izvan teretnog prostora, saopštila je obalska straža.

Taj tim ostaje na brodu da proceni situaciju, rekao je Salerno.

Ekspert koji je angažovao Tajpej, tajvanska Visdom Marine Group „marljivo radi na kreiranju planova za vanredne situacije, organizovanju vatrogasnog tima i obezbeđivanju potrebne opreme“, navodi se u saopštenju grupe.

Obalska straža će istražiti uzrok požara.

Genius Star XI je napustio Vijetnam 10. decembra na putu za Holandsku luku, navodi se na sajtu Marine Traffic. Brod nosivosti više od 11.793 metričke tone plovi pod zastavom Paname.