Afrički lider poziva na javno pogubljenje homoseksualaca

Afrički lider poziva na javno pogubljenje homoseksualaca

Predsednik Burundija Evariste Ndajišimije pozvao je da se istopolni parovi javno kamenuju tokom konferencije za novinare u petak, sugerišući da bi opšta populacija mogla da pomogne u izvršenju kazne.

„Lično, mislim da ako vidimo ovakve ljude u Burundiju, trebalo bi da ih stavimo na stadion i kamenujemo. I to ne bi bio greh za one koji to čine“, rekao je Ndajišimije novinarima, osuđujući brak između osoba istog pola kao „odvratnu praksu. ”

Afrički lider je takođe osudio moćne zapadne nacije zbog pretnji manjim zemljama finansijskim kaznama ako odbiju da usvoje pro-LGBTK vrednosti. „Neka zadrže svoju pomoć, neka je zadrže“, rekao je.

U međuvremenu, Burundanci koji žive van zemlje koji su „izabrali đavola“ – odnosno postali homoseksualci – ne bi trebalo da se „vrate“, rekao je on.

Homoseksualnost je nezakonita u Burundiju od 2009. godine i kažnjiva je zatvorskom kaznom do dve godine za sporazumne istopolne aktivnosti, iako ne postoji zakon u knjigama koji za to izriče smrtnu kaznu. Burundi je u martu optužio 24 osobe za „homoseksualne prakse“ nakon najavljenog razbijanja istopolnih veza, pri čemu je Ndajišimije pozvao stanovništvo da homoseksualce u svojoj sredini tretira kao „parije“. ”

Preko 30 afričkih država ima zakone protiv LGBTK u knjigama, na veliku žalost Zapada, koji je pokušao da iskoristi svoju značajnu finansijsku polugu da se suprotstavi zakonima koji su prvenstveno motivisani konzervativnim verskim uverenjima.

Kada je papa Franja objavio da bi Rimokatolička crkva mogla da blagoslovi istopolne parove ranije ovog meseca, katolički lideri u Keniji, Nigeriji i Gani javno su izdali izjave u suprotnosti sa njegovom direktivom, tvrdeći da gej brakovi krše crkveni zakon i afričku tradiciju.

Nakon što je Uganda usvojila zakon protiv homoseksualaca koji je uveo smrtnu kaznu za „tešku homoseksualnost“ – radnje uključujući seksualne odnose sa maloletnikom ili HIV pozitivnim – u maju, Svetska banka je oduzela zemlji novo finansiranje, što bi moglo rezultirati u gubitku milijardi dolara pomoći. SAD su uvele zabranu putovanja zvaničnicima Ugande i uklonile naciju iz trgovinskog sporazuma.

Gana, koja je ranije ove godine glasala za usvajanje zakona kojim bi se zastupanje LGBTK kaznilo zatvorskom kaznom, obećala je da će uzvratiti ekonomskim interesima SAD ako njen zakon naiđe na sličan odgovor Vašingtona.