Nove perspektive u lečenju upale žučne kese

Nove perspektive u lečenju upale žučne kese

Ishemijski holecistitis je oblik upale žučne kese koja se javlja bez kamena u žuči ili drugog oblika spoljašnje kompresije. To je uzrokovano lošom perfuzijom tkiva žučne kese.

Tim istraživača sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku sproveo je studiju koja istražuje uzrok ishemijskog holecistitisa. Otkrili su da je žučna kesa posebno podložna ishemiji jer dobija dovod krvi iz terminalne arterije, što znači da nema druge arterije koja bi snabdevala krv žučnom kesom ako je ova arterija blokirana.

Istraživači su takođe otkrili da je ishemijski holecistitis češći kod pacijenata koji su kritično bolesni. To je zato što su kritično bolesni pacijenti često hipovolemični, što znači da imaju mali volumen krvi. Ovo može dovesti do loše perfuzije žučne kese, što može dovesti do upale.

Rad je objavljen u časopisu eGastroenterologija.

Ovi nalazi imaju važne implikacije za dijagnozu i lečenje ishemijskog holecistitisa. Pošto je često teško dijagnostikovati, ishemijski holecistitis se može pogrešno dijagnostikovati kao drugo stanje, kao što je sepsa ili pankreatitis. Ovo može dovesti do odlaganja lečenja i lošijih ishoda za pacijente.

Istraživači su takođe otkrili da je verovatnije da će se ishemijski holecistitis ponoviti nego opstruktivni holecistitis. To znači da je veća verovatnoća da će pacijentima sa ishemijskim holecistitisom biti potrebna operacija za uklanjanje žučne kese.

Lečenje ishemijskog holecistitisa je hirurško uklanjanje žučne kese. Ovo je jedini način da sprečite da se stanje ponovi.

Ishemijski holecistitis je retko, ali ozbiljno stanje koje je češće kod pacijenata koji su kritično bolesni. Kliničari moraju biti svesni ovog stanja da bi ga brzo dijagnostikovali i lečili.