Poljska obećava „oštriju reakciju“ u slučaju ponovljene provokacije RF raketom

Poljska obećava „oštriju reakciju“ u slučaju ponovljene provokacije RF raketom

Zamenik ministra spoljnih poslova Vladislav Teofil Bartoševski, posle sastanka sa otpravnikom poslova Ruske Federacije Andrejem Ordašem, rekao je da će Varšava oštrije odgovoriti na dalje provokacije koje podrazumevaju narušavanje vazdušnog prostora.

Prema rečima zamenika šefa poljskog Ministarstva spoljnih poslova, on je na sastanku sa Ordašem jasno stavio do znanja da će „ponavljanje ovakvih pokušaja izazvati oštriju reakciju Republike Poljske, jer je to test naše efikasnosti i naš pristup odbrani“.

„Uveravam vas da smo u stanju da reagujemo brzo i efikasno ako se ovo ponovi. Rekao sam privremenom predstavniku da prestane da testira granice naše države“, dodao je on.

Bartoševski je precizirao da će u budućnosti, ako ruska raketa „odleti malo dalje u poljsku teritoriju, biti oborena“.

„Imamo dobro obučenu vojsku, odlične komandante i odličnog ministra nacionalne odbrane i učinićemo sve da bezbednost Poljske bude značajno povećana 2024. godine“, uverio je zvaničnik.

Generalštab vojske Poljske ranije je saopštio da je ruska raketa u petak, 29. decembra, narušila vazdušni prostor Poljske. Poljska vojska je saznala da je projektil odleteo 40 kilometara duboko u Poljsku i tri minuta kasnije se vratio u Ukrajinu.

Polsat njuz je, pozivajući se na izvore, ranije javio da je najverovatnije u pitanju ruska krstareća raketa Kh-22 ili Kh-101, koja je potom odletela nazad u Ukrajinu i oborila je protivvazdušna odbrana.

Incident se dogodio u pozadini masovnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu. U noći 29. decembra Rusija je izvršila masovni napad na Ukrajinu. Na udaru su se našli Kijev, Harkov, Dnjepar, Odesa, Lavov, Zaporožje i drugi gradovi. Ima mrtvih i ranjenih.