Vlada Srbije donira milion evra Republici Srpskoj za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija

Vlada Srbije donira milion evra Republici Srpskoj za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija

Na donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije donirati milion evra Republici Srpskoj kako bi se uspostavio Registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze. Humanitarna akcija ima za cilj osnivanje Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Brnabić je istakla da će osim finansijske pomoći, Srbija pružiti i stručnu i tehničku podršku kako bi se efikasno uspostavio registar i laboratorija. Tokom prelaznog perioda, davaoci iz Republike Srpske biće uključeni u registar Srbije kako bi se već sada pružila direktna pomoć obolelima.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je svima koji su doprineli akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“, ističući da je do sada prikupljeno više od 1,5 miliona evra za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija. Dodik je naglasio važnost donacija i odaziva na donatorskoj večeri, koja je posvećena humanitarnom cilju ove godine.