Boing traži proveru šrafova na upravljačkim kontrolama aviona 737 Max

Boing traži proveru šrafova na upravljačkim kontrolama aviona 737 Max

Boing, najveći američki proizvođač putničkih aviona, uputio je zahtev svim svetskim avio-kompanijama koje poseduju model 737 Max da provere zategnutost matica na šrafovima upravljačkih kontrola. Ovo dolazi nakon što je jedna neimenovana avio-kompanija otkrila da su na dva aviona ovog modela pronađeni šrafovi bez matica ili sa labavo zategnutim maticama na važnim uređajima koji služe za stabilizaciju i kontrolu aviona tokom leta.

Boing tvrdi da su popravke već izvršene na oba aviona, ali kao preventivna mera šalje poruku svim kompanijama koje koriste 737 Max da provere upravljački mehanizam, šrafove i matice u tim uređajima. Trenutno je u svetu u upotrebi 1.370 letelica ovog modela.

Boing 737 Max je prošao kroz dvadesetomesečnu globalnu zabranu leta nakon dve nesreće koje su rezultirale gubicima od 346 života. Problemi s konstrukcijom i kvalitetom doveli su do značajnih finansijskih gubitaka za Boing, uključujući otkazivanje narudžbina, zabranu prodaje i troškove vezane za ispravke tehničkih nedostataka. Iako je avion ponovo pušten u saobraćaj u decembru 2020. godine, u aprilu 2023. godine su otkriveni novi problemi u vezi s instalacijama u zadnjem delu pilotske kabine, iako Boing tvrdi da to nije predstavljalo opasnost po bezbednost putnika.