Istraživači su otkrili da se rizik od pobačaja povećava sa upotrebom benzodiazepina u trudnoći

Istraživači su otkrili da se rizik od pobačaja povećava sa upotrebom benzodiazepina u trudnoći

Nakon uzimanja u obzir merljivih zbunjujućih faktora, rizik od pobačaja je povećan u vezi sa upotrebom benzodiazepina tokom trudnoće, prema studiji objavljenoj na internetu 27. decembra u JAMA Psihijatrija.

Lin-Chieh Meng, sa Nacionalnog tajvanskog univerziteta u Tajpeju, i njegove kolege su kvantifikovali rizik od pobačaja povezan sa upotrebom benzodiazepina tokom trudnoće u nacionalnoj, populacijskoj studiji o kontroli vremena slučaja.

Trudnoće koje su dovele do pobačaja između 2004. i 2018. bile su uključene u grupu slučajeva i uparene u odnosu 1:1 sa osobama koje kontrolišu vremenski trend izloženosti koristeći ocenu rizika od bolesti. Studija je obuhvatila 3.067.122 trudnoće među 1.957.601 ženom; 4,4% ovih trudnoća je dovelo do pobačaja.

Istraživači su otkrili da je rizik od pobačaja povećan u vezi sa upotrebom benzodiazepina tokom trudnoće (odnos šanse, 1,69); u višestrukim analizama osetljivosti uzimajući u obzir različite vremenske okvire i pogrešnu klasifikaciju, rezultati su bili dosledni. Povećani rizik od pobačaja primećen je u vezi sa uobičajeno korišćenim benzodiazepinima, u rasponu od odnosa verovatnoće slučaj-vreme-kontrola od 1,39 do 2,52 za alprazolam i fludiazepam.

„Ovi nalazi ukazuju na to da je potreban oprez kada se koriste benzodiazepini tokom rane trudnoće“, pišu autori. „Nalazi ove studije takođe pružaju dokaze koji će voditi kliničarima u donošenju informisanih odluka u vezi sa lečenjem psihijatrijskih poremećaja i poremećaja spavanja kod trudnica.“