Novi Sad odustaje od vatrometa za Novu godinu: Svetlosni efekti umesto pirotehnike

Novi Sad odustaje od vatrometa za Novu godinu: Svetlosni efekti umesto pirotehnike

Nakon Niša i Beograda, i Novi Sad se pridružuje gradovima koji odustaju od tradicionalnog novogodišnjeg vatrometa. Umesto toga, Novosađani će dočekati prve minute 2024. godine uz svetlosne efekte i laser show na nebu. Ova odluka ima za cilj smanjenje stresa kod životinja, kao i smanjenje potencijalnih opasnosti po bezbednost kućnih ljubimaca i ptica u gradu.

Milena Brkljačić iz organizacije SPANS ističe da su životinje, posebno kućni ljubimci, izložene stresu tokom vatrometa, te da mnogi od njih završe sa ozbiljnim povredama ili se izgube. Ova odluka takođe ima pozitivan uticaj na decu sa autizmom i druge grupe ljudi koji su osetljivi na zvučne efekte vatrometa.

Umesto vatrometa, Novi Sad će prirediti treće izdanje Tesline svetlosne galerije, uz specijalne svetlosne efekte i biorazgradive materijale. Ova inicijativa deo je šireg napora da se promoviše odgovorno ponašanje tokom dočeka Nove godine, a organizacije poput SPANS-a apeluju na građane da prijave nelegalno koršćenje petardi i pirotehnike policiji, s obzirom da su takve aktivnosti ne samo opasne, već i protivzakonite.

Novi Sad je odlučio da sredstva predviđena za vatromet ne usmeri u humanitarne svrhe, ali građani imaju priliku da podrže udruženja za zaštitu životinja i doprinesu humanitarnim ciljevima tokom praznične sezone.