SPP podeno krivične prijave zbog sumnje na falsifikovanje zapisnika sa izbora u Novom Pazaru

SPP podeno krivične prijave zbog sumnje na falsifikovanje zapisnika sa izbora u Novom Pazaru

Potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović podneo je Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivičnu prijavu protiv predsednika Gradske izborne komisije (GIK) Radoslava Milića i NN lica zbog sumnje na falsifikovanje zapisnika o radu biračkih odbora na lokalnim izborima u tom gradu.

Numanović je novinarima rekao da su predmet prijave 14 zapisnika o radu biračkih odbora, javno objavljeni na sajtu Republičke izborne komisije, za koje postoji sumnja da su naknadno ispravljani.

„Razlika koja se pojavljivala na zvaničnim zapisnicima i kopijama koje su dobijali naši članovi biračkih odbora je grubo kršenje zakona. Za takve ispravke morala su da postoje rešenja, koja su naknadno doneta i nisu u skladu sa zakonom. Za četiri zapisnika uopše i nema rešenja o ispravkama“, kazao je on.

Dodao je da su se odlučili da se obrate tužilaštvu, jer su „iscrpeli sve adute“ u vidu podnošenja prigovora Gradskoj izbornoj komisiji.

Numanović je poručio i da je podnošenje krivične prijave „konkretno zahtev Stranke pravde i pomirenja“, a da SDA Sandžaka i Građanski pokret Sandžaka „imaju svoje advokatske timove i vode borbu kako im oni sugerišu“.

Te tri opozicione partije od objavljivanja preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Novom Pazaru tvrde da su zabeležene brojne neregularnosti zbog čega su i organizovali proteste.

Prema preliminarnim rezultatima, lista vladajuće Sandžačke demokratske partije osvojila je 19 mandata, pa će sa koalicijom Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke (pet mandata) imati većinu u lokalnom parlamentu (24 od 47 odbornika).

Na osnovu tih rezultata, SPP je dobila 12 mandata, SDA Sandžaka 10, a Građanski pokret Sandžaka jedan.