Popularni lek za dijabetes tipa 2 i lek za mršavljenje mogu zaštititi od kolorektalnog raka

Popularni lek za dijabetes tipa 2 i lek za mršavljenje mogu zaštititi od kolorektalnog raka

Lek koji se obično koristi za lečenje dijabetesa tipa 2 takođe bi mogao efikasno da zaštiti od kolorektalnog karcinoma (CRC), na osnovu nove analize istraživača u SAD.

Dotični lek je klasa lekova poznatih kao agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu – koji se lakše nazivaju GLP-1 RA. Ovi lekovi, koji uključuju nadaleko poznati ‘čudesni lek’ koji se prodaje pod komercijalnim imenom Vegovi, takođe su ranije bili povezani sa gubitkom težine i smanjenjem rizika od kardiovaskularnih problema.

Znamo da prekomerna težina ili dijabetes tipa 2 povećavaju rizik od CRC-a i da ovi lekovi pomažu u tim oblastima – ali su takođe smanjili slučajeve CRC-a kod ljudi koji nisu bili gojazni ili gojazni.

„Naši rezultati jasno pokazuju da su GLP-1 RA značajno efikasniji od popularnih antidijabetičkih lekova, kao što su metformin ili insulin, u sprečavanju razvoja CRC-a“, kaže Nathan Berger, naučnik medicinskih istraživanja na Univerzitetu Case Vestern Reserve School of Lek.

Berger i njegove kolege su analizirali podatke prikupljene o više od milion pacijenata u nacionalnoj bazi podataka zdravstvenih kartona SAD, identifikujući pacijente sa dijabetesom tipa 2 koji su uzimali različite tretmane za ovo stanje. Potom su napravljene utakmice na osnovu što više karakteristika, uključujući pol, rasu, godine i socio-ekonomski status.

Kod 22.572 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su lečeni insulinom, zabeleženo je 167 slučajeva CRC. U grupi od 22.572 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 lečenih GLP-1 RA, bilo je samo 94 slučaja CRC – smanjenje od 44 posto.

Tim je takođe posmatrao dve grupe od 18.518 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su bili lečeni lekom metformin, za razliku od GLP-1 RA. Ovde su brojevi slučajeva CRC-a bili 153 naspram 96 – to je smanjenje od 37 procenata, iako odnos opasnosti (uz dodavanje faktora kao što je koliko dugo je svaki pacijent bio praćen) ovo pada na 25 procenata.

Kada su grupe bile ograničene na pacijente sa gojaznošću ili prekomernu težinu, uporedni rizik se dalje smanjivao. U ovim kohortama, GLP-1 RA su bili povezani sa 50 procenata smanjenja slučajeva CRC u poređenju sa insulinom, i 58 procenata smanjenja kod onih koji su lečeni GLP-1 RA u odnosu na one koji su lečeni metforminom.

Ovi rezultati nisu dovoljni da dokažu da GLP-1 RA posebno štite od CRC – iako su različite grupe uparene što je moguće bolje – ali definitivno sugerišu da je vredno sprovesti više istraživanja i kliničkih ispitivanja.

Ta ispitivanja bi bila u mogućnosti da bliže pogledaju GLP-1 RA, da pokušaju da analiziraju kako bi mogli da spreče razvoj CRC-a.

S obzirom da je gojaznost i dalje češća, a CRC drugi vodeći uzrok smrtnosti od raka u SAD – odgovoran za oko 52.550 smrtnih slučajeva godišnje – svako poboljšanje u lečenju će svakako biti dobrodošlo.

„Prema našim saznanjima, ovo je prva indikacija da ova popularna klasa lekova za mršavljenje i antidijabetičare smanjuje učestalost CRC-a u odnosu na druge antidijabetičke lekove“, kaže Rong Ksu, biomedicinski informatičar na Univerzitetskoj školi Case Vestern Reserve.