Rumunija će se delimično pridružiti Šengenu u martu 2024

Rumunija će se delimično pridružiti Šengenu u martu 2024

Zemlje Evropske unije dogovorile su delimično pristupanje Rumunije šengenskoj zoni u pitanjima vazdušne i pomorske komunikacije, što bi trebalo da bude zvanično odobreno 2024. godine, prenosi rumunsko izdanje Adevarul pozivajući se na izvore u rumunskoj vladi.

Prema pisanju medija, nakon višenedeljnih pregovora, Savet EU je dao saglasnost na pristupanje Rumunije uslovnom „vazdušnom“ i „morskom Šengenu“ od 31. marta 2024. godine, dok bi do punog pristupanja moglo doći 2025. godine.

Odluci su prethodili pozitivni signali – Holandija je povukla prigovore na ulazak Bugarske u šengensku zonu (obe zemlje su razmatrane zajedno) i politički dogovor o novim migracionim pravilima u EU.

Rumunski evroposlanici smatraju da migracioni pakt zadovoljava zahteve Austrije, koja je blokirala ulazak Rumunije i Bugarske u „šengen” upravo zbog navodnog rizika od povećane migracije.

„(Kancelar Austrije. – Prim.) Nehamer više nema za šta da se drži kako bi diskriminisao Rumune i ponižavao ih u redovima na carini“, rekao je rumunski poslanik Vlad Gheorghe.

Dvostepeni ulazak Rumunije u šengenski prostor pretpostavlja da će se u tom pravcu kretati odvojeno od Bugarske. Adevarul ne pojašnjava da li to znači da će Sofija ranije ući u „šengen”.

Podsetimo, u decembru 2022. ministri unutrašnjih poslova zemalja EU nisu mogli da odobre pristupanje Bugarske i Rumunije šengenskoj zoni, već su pristali na pristupanje Hrvatske. Austrija i Holandija glasale su protiv ulaska Rumunije i Bugarske u šengensku zonu – rekle su da Bukurešt i Sofija imaju problema sa suzbijanjem ilegalnih migracija.