SZO poziva na dogovor o pandemiji 2024. godine nakon godina COVID-a

SZO poziva na dogovor o pandemiji 2024. godine nakon godina COVID-a

Šef SZO objavila je u utorak da se svet mora pravilno pripremiti za buduće pandemije nakon što je konačno okončanja trogodišnje „krize, bola i gubitaka“ usled COVID-a.

U svojoj poruci za kraj godine, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je 2023. označila prekretnicu u borbi protiv velikih zdravstvenih izazova, ali je takođe donela „ogromnu patnju koju je moguće izbeći“.

Tedros je pozvao na pojačane napore za pomoć pojasu Gaze i pozvao nacije da zaključe „monumentalni“ sporazum o pandemiji kako bi popunili praznine u spremnosti koje su bile izložene tokom pandemije.

Tedros je u maju proglasio kraj COVID-19 kao međunarodno vanredno stanje za javno zdravlje.

„Ovo je označilo prekretnicu za svet posle tri godine krize, bola i gubitka za ljude svuda“, podsetio je on u video poruci. „Drago mi je što vidim da se život vratio u normalu.

Nakon 10 meseci, SZO je takođe ukinula sličnu hitnu situaciju za mpok u maju 2023, dok je zdravstvena agencija UN odobrila nove vakcine za malariju, dengu i meningitis, rekao je Tedros.

U međuvremenu, Azerbejdžan, Belize i Tadžikistan proglašeni su slobodnima od malarije.

Tedros je takođe primetio da je uticaj klimatskih promena na zdravlje bio istaknut na COP28, najnovijoj godišnjoj klimatskoj konferenciji UN koja je održana pre nekoliko nedelja.

Međutim, „2023. je takođe bila godina ogromne patnje i pretnji po zdravlje koje je moguće izbeći“, dodao je on.

Tedros je govorio o „varvarskim“ napadima Hamasa na Izrael, „posle kojih je usledio razorni napad na Gazu“.

Najkrvaviji rat u Gazi ikada izbio je kada je Hamas 7. oktobra napao južni Izrael i ubio oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na izraelskim podacima.

Uzeli su 250 talaca od kojih 129 ostaje u Gazi.

Izrael je pokrenuo opsežno vazdušno bombardovanje i kopnenu invaziju. U kampanji je ubijeno 20.915 ljudi, uglavnom žena i dece, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja Gaze.

„Napori za pružanje pomoći nisu ni blizu zadovoljavanja potreba ljudi u Gazi“, rekao je Tedros, naglašavajući poziv SZO na hitan prekid vatre.

Ponovna pojava kolere, sa rekordnim brojem od preko 40 epidemija širom sveta, takođe je „posebno zabrinjavajuća“, dodao je on.

Kada je zatvorio 75. godinu SZO, Tedros je rekao da u pogledu spremnosti i odgovora na vanredne situacije ostaju praznine u spremnosti sveta da spreči sledeću pandemiju.

„Ali 2024. nudi jedinstvenu priliku za rešavanje ovih praznina“, rekao je on, dok zemlje pregovaraju o prvom globalnom sporazumu o pretnjama od pandemije.

„Sporazum o pandemiji je dizajniran da premosti praznine u globalnoj saradnji, saradnji i pravičnosti“, rekao je Tedros.