Vozači čekaju više od 30 dana da napuste Poljsku preko Doroguska

Vozači čekaju više od 30 dana da napuste Poljsku preko Doroguska

Vreme čekanja da vozači kamiona napuste Poljsku preko prelaza sa Ukrajinom u Dorohusku povećalo se na više od 30 dana zbog pojačanog protesta prevoznika koji propuštaju po jedan kamion svaka tri sata.

Prema podacima Lublinske poreske službe, hiljadu i po kamiona čeka u redu da krenu iz Poljske za Ukrajinu preko kontrolnog punkta Dorogusk. Red je dugačak oko 40 kilometara.

„Okvirno vreme čekanja – pod uslovom trenutne brzine prolaska vozila od strane prevoznika – je više od mesec dana“, navodi se u poruci.

Podsećaju da je obično vreme čekanja da toliki broj vozila prođe kroz Dorohusk oko 68 sati.

Šef protesta prevoznika u Dorohusku Edita Ozigala objasnila je intenziviranje protesta potrebom da se „nekako promeni taktika” kako bi ukrajinska strana ispunila zahteve demonstranata.

Podsećanja radi, blokada poljskih prevoznika na snazi je od 6. novembra. Prevoznici su u ponedeljak, 18. decembra, nastavili blokadu punkta „Dorogusk-Jagodin” nakon što je prekinuta zbog zabrane lokalnih vlasti.

Oni zahtevaju, između ostalog, uvođenje komercijalnih dozvola za ukrajinske kompanije za prevoz robe, sa izuzetkom humanitarne pomoći i zaliha za ukrajinsku vojsku.

Odvojeno, tokom sastanka u Kijevu u petak, 22. decembra, predstavnici Ministarstva za infrastrukturu Poljske i ukrajinskog Ministarstva za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture dogovorili su akcioni plan za deblokadu granice.

Poljska vlada je priznala da bi granica mogla da bude otključana pre Božića.