Indija i Rusija potpisuju sporazum o novim nuklearnim jedinicama za proizvodnju energije

Indija i Rusija potpisuju sporazum o novim nuklearnim jedinicama za proizvodnju energije

Tokom obraćanja u Moskvi u utorak, indijski ministar spoljnih poslova S. Jaishankar najavio je novi sporazum između Indije i Rusije za izgradnju dodatnih blokova u nuklearnoj elektrani Kudankulam (KNPP) u Tamil Naduu.

Postojeći zajednički projekat obuhvata operativne blokove 1 i 2 snage po 1000 MV, dok su četiri preostala bloka istog kapaciteta trenutno u izgradnji. Planirano je da budu završeni do 2027. godine, što će rezultirati ukupnim kapacitetom od 6000 MV.

Danas smo potpisali neke važne sporazume koji se odnose na buduće jedinice nuklearnog projekta Kudankulam“, rekao je ministar. U svom govoru, on je Rusiju nazvao „posebnim partnerom“ u nekoliko domena, kao što su odbrana, nuklearna energija i svemir. „Saradnja se obavlja […] sa zemljama sa kojima imate visok stepen poverenja“, dodao je on.

Pored toga, Jaishankar je otkrio da će razgovori licem u lice o sporazumu o slobodnoj trgovini između Indije i Evroazijske ekonomske zone početi početkom sledeće godine.

Ranije u utorak, Džajšankar je, zajedno sa zamenikom premijera Rusije i ministrom industrije i trgovine, Denisom Manturovim, kopredsedavao Međuvladinom rusko-indijskom komisijom za trgovinsku i ekonomsku, naučnu, tehničku i kulturnu saradnju. Ovi razgovori su održani na izložbi „Rusija“, istaknutoj izložbi u moskovskom kompleksu VDNKH.

Dvojica zvaničnika su pokrili različite aspekte saradnje, uključujući trgovinu, investicije, finansije, bankarstvo, transportnu logistiku, energetiku i bezbednost hrane. Oni su takođe istakli unapređenje prioritetnih projekata u industrijskoj saradnji, navodi se u izveštaju novinske agencije TASS.

„Poslednjih godina, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju naše zemlje, trgovinske i ekonomske veze ubrzano se razvijaju. Nema sumnje da će rusko-indijski trgovinski promet do kraja ove godine premašiti značajnu prekretnicu od 50 milijardi dolara i postaviti novi istorijski maksimum“, rekao je Denis Manturov.

Jaishankar je takođe istražio nekoliko izložbenih paviljona, uključujući paviljon „ATOM“, koji prikazuje ruska dostignuća u razvoju nuklearne industrije.