Desetine poginulih u Gazi nakon vazdušnog udara Izraelske vojske

Desetine poginulih u Gazi nakon vazdušnog udara Izraelske vojske

Najmanje 68 osoba je ubijeno u izraelskom napadu u centralnom Gazastripu, saopštili su zvaničnici za zdravstvo u nedelju, dok se broj izraelskih vojnika poginulih u borbi tokom vikenda popeo na 17.

Novinari Associated Press-a u obližnjoj bolnici posmatrali su očajne Palestince kako nose mrtve, uključujući i bebu, i ranjene nakon napada na izbeglički kamp Maghazi istočno od Deir al-Balah. Jedna krvava devojčica delovala je zatečeno dok su joj proveravali prelome kostiju.

Od 68 žrtava, najmanje 12 su žene, a sedmoro su deca, prema ranim brojkama bolnice.

„Svi smo bili meta“, rekao je Ahmad Turkomani, koji je izgubio nekoliko članova porodice, uključujući ćerku i unuka. „Nema sigurnog mesta u Gazastriputu u svakom slučaju.“

Ranije, Ministarstvo zdravlja u Gazastriputu je navelo broj umrlih kao 70. Izraelska vojska nije odmah komentarisala.

Dok je Badnje veče stizalo, dim se nadvio nad opsednutim područjem, dok je u Zapadnom Jordanu Betlehem bio tih, a praznične proslave su otkazane. U obližnjem Egiptu, nastavili su se pokušaji za dogovor o razmeni talaca za Palestince koje drži Izrael. Nema Božića u Betlehemu ove godine. Sa ratom u Gazastripu, svečanosti su otkazane. Kriza na Bliskom istoku – objašnjena Nema Božića u Betlehemu ove godine. Sa ratom u Gazastripu, svečanosti su otkazane.

Rat je uništio delove Gazastripa, ubio otprilike 20.400 Palestinaca i raselio gotovo sve od 2,3 miliona stanovnika teritorije.

Izraelci i dalje uglavnom podržavaju deklarisane ciljeve zemlje da uništi upravljačke i vojne sposobnosti Hamasa i oslobodi preostalih 129 talača. To uprkos rastućem međunarodnom pritisku protiv izraelske ofanzive i rastućem broju žrtava i nezapamćenom stradanju Palestinaca.