Kontroverzne božićne jaslice izazivaju polemike među Italijanskim katolicima

Kontroverzne božićne jaslice izazivaju polemike među Italijanskim katolicima

Božićne jaslice u crkvi Svetih Petra i Pavla postale su predmet žustrih rasprava među Italijanskim katolicima nakon što su prikazale bebu Isusa sa dve majke umesto tradicionalnih Marije i Josipa. Desetine hiljada Italijana pozvale su katoličke vlasti da osude ovaj neobičan prikaz.

Sveštenik Vitaliano Dela Sala, autor ove instalacije, brani je kao reprezentaciju sve veće raznolikosti u njegovoj crkvi. On ističe da želi prikazati stvarnost modernih porodica koje uključuju različite oblike roditeljstva, poput razvedenih roditelja, samaca, gej parova i mladih majki.

„Sve više dece iz novih tipova porodica postaje deo našeg društva, i to želim prikazati ovom scenom“, izjavio je otac Dela Sala, ukazujući na sveprisutnu raznolikost u njihovim parohijama.

Međutim, pro-lajf organizacija Pro-Vita e Famiglia (Pro-Život i porodica) oštro je kritikovala ovu instalaciju, tvrdeći da crkva pokušava „posvetiti“ ilegalne prakse u Italiji, poput prodaje gameta i trgovine decom. Pokrenuli su peticiju koja je do sada prikupila preko 23.000 potpisa, pozivajući biskupa Avelina, monsinjora Artura Ajela, da interveniše protiv ovog „opasnog i bogohulnog“ božićnog prikaza.

Umetnik ulične umetnosti Laika je, kao odgovor na peticiju, uništio sedište Pro-Vite muralom koji takođe prikazuje dve žene sa bebom Isusom. Ovaj potez umetnika dodatno je podgrejao polemiku oko kontroverznog prikaza božićnih jaslica.

Nedavna odluka pape Franje kojom se dozvoljava sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove dodatno je pojačala kontroverze. I dok Vatikan naglašava da brak ostaje definisan kao između jednog muškarca i jedne žene, ovaj potez je doživljen kao značajan preokret u katoličkoj dogmi, izazivajući neslaganja među sveštenstvom širom sveta, uključujući i Italiju.