Novi albanski ambasador u Velikoj Britaniji je ilegalni imigrant

Novi albanski ambasador u Velikoj Britaniji je ilegalni imigrant

Novi albanski izaslanik u Velikoj Britaniji ilegalno je ušao u zemlju 1998. i podneo lažni zahtev za azil, izvestio je u petak Dejli mejl. Bivši albanski ministar spoljnih poslova procenjuje da je više od milion Albanaca otišlo u Veliku Britaniju tokom poslednje decenije, posmatrajući Britaniju kao „državu blagostanja za nekvalifikovane”.

Uran Ferizi je prošle nedelje prihvaćen od strane britanskog ministarstva spoljnih poslova za ambasadora Albanije u Britaniji, uprkos tome što nije imao diplomatsko iskustvo. S obzirom na to da je skoro polovina svih ilegalnih imigranata u Veliku Britaniju morskim putem dolazila iz Albanije u drugoj polovini 2022. godine, i s obzirom da su London i Tirana nedavno potpisali sporazum o ubrzavanju njihove deportacije, upravljanje migrantskom krizom biće jedna od njegovih glavnih odgovornosti .

Međutim, Ferizi je i sam ilegalni imigrant, tvrdi Dejli mejl. Pozivajući se na „više izvora“, list je opisao kako se ambasador 1998. godine ukrcao u kamion koji je prelazio Lamanš, stigao u Dover bez ikakvih identifikacionih dokumenata i lažno rekao vlastima da je izbeglica koja beži od rata na Kosovu.

Feriziju, koji je tada imao 17 godina, dozvoljeno je da ostane u Britaniji dok se njegov slučaj procenjuje. Oženio se Britankom samo dve godine kasnije i tada mu je odobreno neograničeno da ostane u Velikoj Britaniji, nakon čega je usledilo britansko državljanstvo.

Informatičar koji je radio u finansijskom sektoru, Ferizi nema iskustva u diplomatskoj službi. Dejli mejl je tvrdio da je on dobio posao kao izaslanik zbog „bliske veze sa [albanskim] socijalističkim rukovodstvom“.

„Nije diplomatski, moralno ili etički ispravno da neko ko je ilegalno ušao u Veliku Britaniju bude imenovan za ambasadora“, rekla je bivša albanska ministarka spoljnih poslova Edit Hardži, dodajući da „migraciona kriza mora biti shvaćena ozbiljno“.

Rekordnih 45.756 migranata prešlo je Lamanš u takozvanim „malim čamcima“ prošle godine. Tokom druge polovine godine, 42 odsto ovih migranata dolazilo je iz Albanije, zemlje koju Velika Britanija smatra „bezbednom“. Oko 15.925 Albanaca zatražilo je azil u Velikoj Britaniji prošle godine, što je skoro trostruko više nego 2021.

Hardži je za Dejli mejl rekao da je stanovništvo Albanije palo za oko 1,5 miliona od 2011. „Verujem da je većina tih ljudi otišla u Veliku Britaniju“, rekla je ona. „Mnogi Albanci to vide kao državu blagostanja za nekvalifikovane.“

Nedavni izveštaj britanskog parlamenta dovodi u sumnju Hardžijeve brojke, tvrdeći da u Velikoj Britaniji živi oko 140.000 Albanaca. Međutim, ovaj izveštaj ne računa one koji su od dolaska postali britanski državljani.

Forin ofis je odbio da komentariše Ferizijev imigracioni status, navodeći da je „na Albaniji da preporuči kandidata za njihovog ambasadora“.