Nemci troše manje ovog Božića

Nemci troše manje ovog Božića

Božićna prodaja na mreži i van mreže u Nemačkoj je usporila zbog rastuće ekonomske neizvesnosti, rekao je ove nedelje za Frankfurter Allgemeine generalni direktor Nemačkog maloprodajnog udruženja (HDE), Stefan Genth.

Rastuća inflacija i geopolitički sukobi, uključujući tenzije u Ukrajini i na Bliskom istoku, doveli su do pada raspoloženja potrošača u Nemačkoj, rekao je Gent.

Proračuni HDE-a pokazali su da se potrošnja može opisati kao „ograničena“, dodao je, iako se pokazalo da su brojke mnogo niže od očekivanih.

Predpraznična prodaja je takođe imala „veoma loš početak“, prema Gentu, koji je primetio da brojke pokrivaju i onlajn trgovinu.

„Da rezimiramo, treba reći da naša očekivanja, nažalost, nisu ispunjena“, naveo je on.

Udruženje je ranije projektovalo pad prodaje u uslovima prilagođenim cenama, navodeći dvocifrenu inflaciju i visoke cene energije koje su primorale Nemce da manje kupuju u trećem kvartalu.

Ranije ovog meseca, HDE je otkrio rezultate istraživanja koje je pokazalo da je skoro 60% od 350 anketiranih maloprodajnih kompanija nezadovoljno trendovima prodaje.

„Postoji velika neizvesnost i među kompanijama i među kupcima s obzirom na tešku situaciju sa enormnim povećanjem cena energije“, rekao je Genth. „Visoka inflacija i loše raspoloženje potrošača ne slute na dobro za božićnu sezonu.“