Poljski prevoznici neće obustaviti blokadu ukrajinske granice za božićne praznike

Poljski prevoznici neće obustaviti blokadu ukrajinske granice za božićne praznike

Poljski prevoznici koji blokiraju tri kontrolna punkta na poljsko-ukrajinskoj granici neće obustaviti blokadu za predstojeće praznike.

Ovo je saopštila organizatorka štrajka prevoznika u Dorohusku Edita Ozigala nakon sastanka sa ministrom za infrastrukturu Darijusom Klimčakom, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema rečima aktiviste, demonstranti će nastaviti blokadu tokom praznika i već su sačinili odgovarajući raspored smena.

„Dok ne postignemo pravi konsenzus, ostaćemo ovde“, rekla je Ozigala.

Zauzvrat, ministar Klimčak je napomenuo da je potrebno revidirati trgovinski sporazum između Ukrajine i EU kako bi se rešio problem na granici.

„Sa naše strane postoji čvrst zaključak da moramo da ispravimo i promenimo sadašnji trgovinski sporazum između EU i Ukrajine. Ukrajinska strana je konačno pristala na pregovore o tom pitanju. Pre ovoga nije bilo takvog sporazuma“, primetio je Klimčak.

Poljski ministar je rekao da je čuo za spremnost za stvaranje radne grupe sa Ukrajinom koja bi analizirala sporazum. Zbog toga želi da ova radna grupa što pre počne sa radom.

Klimčak je naglasio da su odredbe sporazuma između Ukrajine i EU veoma široke, što je dovelo do istiskivanja poljskih prevoznika sa tržišta i gubitka klijenata.

„O tome je potrebno detaljno razmotriti“, naglasio je ministar.

Kako je saopšteno, poljski prevoznici su 6. novembra počeli da blokiraju ukrajinske kamione da pređu granicu na tri najveća kontrolna punkta: „Korčova – Krakivec”, „Grebene – Rava-Ruska” i „Dorohusk – Jahodin”.

Među glavnim zahtevima je vraćanje dozvola ukrajinskim prevoznicima, ukinutih sporazumom sa Evropskom unijom do 30. juna 2024. godine.

Kako je poznato, od nedelje, 24. decembra, poljski farmeri obustavljaju blokadu kamiona za kamione u blizini kontrolnog punkta Medika-Šehini do 2. do 3. januara.