‘Urbano rudarenje’ nudi zeleno rešenje za stare solarne panele

‘Urbano rudarenje’ nudi zeleno rešenje za stare solarne panele

Dok se svet okreće od fosilnih goriva koja zagrevaju planetu ka obnovljivoj energiji, novi problem zagađenja se diže u glavu: Šta raditi sa starim ili dotrajalim solarnim panelima?

Hiljade fotonaponskih ploča se postavljaju širom Sjedinjenih Država svakog dana, posebno na sunčanom zapadu i jugu zemlje, dok se države poput Kalifornije utrkuju ka proizvodnji zelenije energije.

Ali sa očekivanim životnim vekom od oko 30 godina, prvi talas solarnih instalacija sada se bliži kraju svoje korisnosti, što je izazvalo žurbu da se recikliraju stvari koje bi inače mogle završiti na deponiji.

„Ono što će se dogoditi je cunami solarnih panela koji se vraća u lanac snabdevanja“, rekao je Adam Saghei, izvršni direktor kompanije Ve Recicle Solar iz Arizone.

„Jedan od izazova sa bilo kojom industrijom je da nije bilo toliko planiranja za kružnu ekonomiju.

„(Solarna) je održiv oblik energije; mora postojati plan za penzionisanje te imovine.“

Sagheijev plan uključuje, između ostalog, ponovnu upotrebu panela.

Bilo gde do pet procenata panela ili ima manju grešku u proizvodnji ili se ošteti tokom transporta ili ugradnje.

Ove ploče koje još uvek rade mogu se renovirati i preusmeriti na druga tržišta, često u inostranstvo, kaže Saghei.

Ali za panele koji više ne funkcionišu — bilo zato što su oronuli, ili zato što su oštećeni tokom instalacije ili su razbijeni gradom — postoji blago koje se može pronaći.

„Radimo ono što se zove urbano rudarstvo“, kaže Saghei, misleći na proces za koji su njegovim inženjerima trebalo tri godine da usavrše.

Tim rudarstvom se oporavlja srebro, bakar, aluminijum, staklo i silikon — sve robe koje imaju vrednost na otvorenom tržištu.

Iako je upotreba metala očigledna, šta raditi sa silikonom i staklom je manje, ali je ipak intrigantno.

„Možete ga koristiti za zamke peska na terenima za golf, možete ga rafinirati za mešavinu peskarenja, možete je koristiti i za kamenje ili mešavinu stakla koju dobijate za vanjske kamine“, kaže Saghei.

Sa kapacitetom za obradu do 7.500 panela svakog dana u fabrici u Iumi, iznenađujuće mala količina odlazi u otpad.

„U zavisnosti od marke i modela panela… u mogućnosti smo da postignemo stopu oporavka do 99 procenata.“

Logistika

Za Meng Taoa, koji je specijalizovan za održivu energetsku infrastrukturu na državnom univerzitetu u Arizoni, razvoj efikasnog životnog ciklusa solarnih panela je goruće pitanje.

Sa Sjedinjenim Državama među zemljama koje su se obavezale da se odviknu od fosilnih goriva nakon značajnog klimatskog sporazuma COP28, izgleda da će instalacija solarnih panela porasti na vrhunac za dve decenije.

„Kada sazre, godišnja instalacija i dekomisija će biti otprilike isti“, rekao je on za AFP.

„Ali u narednih 20 godina… barem narednih 10 godina… samo ćemo imati više instalacija nego penzionisanja.“

Problem sa reciklažom, kaže on, nije samo u tome što vrednost dobijenih materijala iz panela može biti relativno niska, već i u logistici.

Sa panelima koji su raspoređeni na hiljade ponekad udaljenih krovova, može koštati mnogo novca samo da se odvezu u centar za reciklažu.

I za razliku od nekih jurisdikcija, Sjedinjene Države nameću troškove uklanjanja i reciklaže krajnjem korisniku – čineći domaćinstvima privlačnijim da samo odlažu svoje stare jedinice na lokalnu deponiju.

„Mora postojati neka podrška u politici“ da bi se popunio jaz između onoga što će potrošači platiti i ukupnih troškova životnog ciklusa panela, kaže Tao.

Za Sagheija, kao i za sve poslovne lidere, profitabilnost je važna.

„Ne vidite da se previše ljudi upušta u posao jer reciklaža ima cenu. Nije besplatna. Zahteva radnu snagu. Energetski je intenzivna“, kaže on.

Ali on vidi put napred.

Obnavljanje materijala iz starih solarnih panela koji se mogu vratiti u nove solarne panele je — ubeđen je — pobednički predlog.

„To su tržišta koja rastu“, kaže on.

„Upravo kroz ovaj proces možemo, kada se industrija poveća na još veće brojke, da te sirove proizvode vratimo u lanac snabdevanja.

„Ono što je uzbudljivo je da smo na čelu.“